El Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC) arriba a Cambrils per primera vegada entre el 5 i el 26 d’octubre amb una programació de tres sessions al voltant dels tres eixos: migracions, memòries post colonials i feminismes. El festival està organitzat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i l’Associació CinemÀfriques, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils i l’Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre (ACTE).
La regidora de Participació Ciutadana i Cooperació de l’Ajuntament de Cambrils, Neus Cárdenas, el representant d’ACTE, Salvador Matas, i altres membres de l’associació cinematogràfica, han presentat avui la programació de Cambrils, que es portarà a terme al Cinema Rambla de l’Art i al Centre Cultural.
La regidora de Participació Ciutadana i Cooperació, Neus Cárdenas, ha afirmat que l’Ajuntament té “el compromís i el deure de facilitar els projectes d’entitats com ACTE, que fan una funció social i a través del cinema ens apropen a altres realitats, a vegades incomodes, que ens interpel·len, que sacsegen consciències i ens condueixen a noves mirades”.
En aquesta línia, la regidora ha explicat que el festival situa Cambrils al mapa del cinema solidari, ha posat en valor la qualitat artística dels cinemes africans i ha destacat la importància de generar espais de reflexió crítica per poder superar aquest imaginari col·lectiu d’una Àfrica desolada”.
El representant d’ACTE, Salvador Matas, ha explicat que el festival se suma a altres iniciatives de l’associació, amb l’objectiu de contribuir a fer de Cambrils una ciutat més oberta i solidària, amb una visió del continent africà més positiva i humanitzada. Per acabar, Matas ha repassat les temàtiques que aborden els quatre films que es podran veure a Cambrils. Totes les projeccions comptaran amb una presentació i un debat posterior.
PROGRAMACIÓ DE CAMBRILS
Eix MIGRACIONS: El repte de la representació positiva de la migració
5 OCTUBRE , a les 20.30h al CINEMA RAMBLA
FAREWELL AMOR (ficció)
Walter, un immigrant d’Angola, es reuneix després de 17 anys amb la seva filla i la seva dona als Estats Units. Amb el temps s’han convertit en un grup d’estranys que comparteixen un apartament d’una habitació. No obstant això, descobreixen una mateixa passió per la dansa que els ajudarà a superar la distància que existeix entre ells.
Eix MEMÒRIES COLONIALS i POSTCOLONIALS: Revisitar el nostre passat per habitar el present
19 OCTUBRE, a les 19h al CENTRE CULTURAL
L’ESCRIPTOR D’UN PAIS SENSE LLIBRERIES (documental)
Guinea Equatorial es va independitzar d’Espanya fa 50 anys i ara és un dels països més aïllats d’Àfrica, sotmès a la dictadura de Teodoro Obiang, la més longeva del món. Hi entrem acompanyats de l’escriptor més traduït del país, Juan Tomás Ávila Laurel, que des del 2011 viu refugiat a Sant Cugat del Vallès. Els seus llibres ens introdueixen a un racó d’Àfrica on es troben algunes de les víctimes més invisibles del franquisme i que, encara ara, pateix les conseqüències de dos segles de dominació colonial.
Eix ÀFRICA ÉS NOM DE DONA: Mirades cinematogràfiques amb perspectiva de gènere
26 OCTUBRE CENTRE CULTURAL 19 h
LA PETITE VENDEUSE DE SOLEIL (ficció)
La Silly és una nena de 12 anys amb una discapacitat física que l’obliga a moure’s en crosses pels carrers de Dakar. Decidida a ser autosuficient, la Sili s’atreveix a irrompre al món masculinitzat de la venda ambulant del diari “Le Soleil” per ajudar econòmicament la seva àvia cega. El seu lema: “El que fan els nois, les noies també ho poden fer”. És un retrat resplendent sobre la perseverança d’una heroïna excepcional i, en paraules del seu director, “un himne al coratge dels nens i nenes del carrer”. Una faula lluminosa d’abast universal on el feminisme s’expressa a través d’actes de valentia i el cinema transmet una visió del món plena d’esperança.
ASTEL (ficció)
A l’octubre, és el final de l’estació de pluges a Fouta, una regió aïllada al nord del Senegal. L’Astel, de 13 anys, acompanya cada dia el seu pare al bosc. Junts, cuiden el seu ramat de vaques. Però un dia, enmig del desert, la trobada entre la jove i un pastor tren- ca la tranquil·la vida quotidiana entre l’Astel i el seu pare.
EL FESTIVAL ITINERANT DE CINEMES AFRICANS
Amb el lema, “Àfrica a la pantalla”, el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC) vol contribuir a la construcció d’una societat catalana antiracista, intercultural i cohesionada, utilitzant el cinema i la cultura com una eina de transformació social i apropant a l’audiència les cinematografies africanes per trencar prejudicis.
En un context europeu on afloren i es refermen els relats xenòfobs i racistes i els discursos polítics que contribueixen a exacerbar les diferències socials, culturals i econòmiques, el FICAC vol posicionar-se com una eina per reforçar la cohesió social i crear ponts d’entesa i reflexió, també com per generar sinergies, a través de la cultura i del cinema, amb el continent africà i també amb la seva diàspora.
El FICAC és un projecte pioner al nostre país que va néixer l’any 2022 amb la clara vocació de convertir-se en una cita clau en els diferents municipis que van participar per a conscienciar sobre la necessitat de canviar la imatge que es projecta del continent africà a través de les seves cinematografies. No sempre resulta atractiu parlar d’unes certes temàtiques de màxima rellevància a Àfrica com els drets humans, els canvis polítics en matèries de drets socials, el fet migratori o els abusos que pateixen les dones. Per aquest motiu, l’aposta per acostar aquests temes des de la cultura o, més concretament, des de la pantalla gran, plantejava dos encerts: posar el focus en la divulgació i reflectir com l’art pot ajudar a transformar les narratives.
El FICAC ha tingut com a objectiu convertir-se en un espai d’entreteniment i difusió que a través del cinema ha fet florir el vell mantra que emfatitza que la cultura serveix per a modelar la consciència. Per a fer això, el FICAC, més enllà de proposar un catàleg seleccionat amb molta cura, ha volgut connectar-se i articular-se tant amb el teixit cultural, educatiu i social, com amb la diàspora africana a Catalunya.
QUÈ ENS MOU?
CAPGIRAR LES MIRADES
Contribuir a la construcció d’una societat catalana antiracista, intercultural i cohesionada utilitzant el cinema i la cultura com una eina de transformació social i apropant a l’audiència les cinematografies africanes per trencar prejudicis.
QUALITAT ARTÍSTICA
Reivindicar la qualitat dels cinemes africans com un reflex de noves mirades i narratives més contemporànies programant una selecció del millor cinema realitzat a l’Àfrica i per la seva diàspora.
REFLEXIÓ
Contribuir a superar l’imaginari social basat en l’exotització i la deshumanització de la població africana i afrodescendent organitzant diverses activitats de reflexió crítica al voltant de les pel·lícules projectades.