17a edició del ‘Cicle de Memòria de Tardor’ de Cambrils

El Cicle de Memòria de Tardor dedicarà la seva 17a edició a la repressió franquista. El programa d’activitats, titulat “La repressió de la memòria”, que s’iniciarà el proper 3 d’octubre, repassarà les diferents cares de la repressió amb una exposició, la presentació d’un llibre, una sortida cultural i diverses conferències.  

Consells de guerra, condemnes a mort, confiscació de propietats, presó, exili… La victòria de 1939 dels militars aixecats contra la II República va provocar que les autoritats franquistes exercissin arreu una repressió, en diferents graus, que ha quedat a la memòria col·lectiva. Cambrils no n’és cap excepció. I en les properes setmanes, aquest cicle de memòria donarà  a conèixer alguns d’aquests casos i el context general en què es produïen.  

El cicle “La repressió de la memòria” permet així a l’Arxiu Municipal de Cambrils i al Museu d’Història de Cambrils continuar aportant elements per conèixer i valorar el patrimoni cultural en aspectes poc coneguts de la història contemporània del municipi. Tot plegat forma part de la línia de recerca i divulgació sobre memòria històrica que ambdues institucions desenvolupen dins de la seva programació.  

Des de l’any 2006, any rere any, aquests cicles de memòria de tardor obtenen una excel·lent resposta de la ciutadania. La programació està organitzada conjuntament el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils, en coordinació amb les àrees de Cultura i Govern Obert de l’Ajuntament de Cambrils, i compta amb el suport del Campus Extens de la URV a Cambrils i la Diputació de Tarragona, a més de la col·laboració del memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. 

El regidor de Cultura i Patrimoni, Jordi Barberà, ha explicat que “la guerra va ser un desastre material, un trencament territorial i familiar, milers de morts i represaliats” i ha afirmat que “és important aprofundir en l’estudi de la repressió del franquisme, els milers d’afusellats, el centenars de milers d’empresonats, amb una població escanyada sota la petjada del feixisme”.  

PROGRAMA DEL CICLE 

Dimarts, 3 d’octubre, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural 

Conferència  

Castigar, atemorir i silenciar: la repressió franquista a Catalunya (1938-1948). A càrrec de Ramon Arnabat Mata, professor del Departament d’Història Contemporània de la URV i membre del grup de recerca ISOCAC de la URV.  

Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils. 

Dijous, 5 d’octubre de 2023, a les 19.30h. Molí de les Tres Eres 

Exposició 

Inauguració de l’exposició Cartes des de la presó produïda per la URV i basada amb el llibre Sobreviure a les presons de Franco. Testimoni epistolar de 1939-1943 de Rosa Vilaró Piñol editat per Publicacions URV.  

Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils. 

Dimarts, 10 d’octubre de 2023, a les 19:30h. Sala d’actes del Centre Cultural. 

Conferència

Dona, franquisme i repressió. Les veus oblidades del Baix Camp.  

A càrrec d’Asunción Badia Gimeno, historiadora. 

Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils. 

Dimecres, 18 d’octubre de 2023, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural.  

Presentació de llibre 

Presentació del llibre  Els quaderns amagats. Memòries de la Guerra Civil de Josep Maria Guarro Martorell (1938 – 1939)a càrrec del seu autor Jordi Mateu Guarro. 

Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils. 

Dissabte, 28 d’octubre de 2023. Barcelona 

Sortida cultural 

Descoberta a Barcelona d’espais de repressió exercida a partir de 1939, amb la ruta matinal Escenaris de la repressió franquista pels carrers de la ciutat amb perspectiva memorialística. A càrrec del Memorial Democràtic. A la tarda, visita a la presó de la Model, recentment patrimonialitzada per l’Ajuntament de Barcelona com a espai de memòria. 

Sortida amb autobús des de Cambrils a les 8.30h des de la parada de davant del Molí de les Tres a l’Avinguda Adelaida. Inscripcions per rigorós ordre d’arribada al correu electrònic museu@cambrils.cat. Dinar lliure. 

Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils 

Col·labora: Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya 

Dijous, 2 de novembre de 2023, a les 19:30h. Sala d’actes del Centre Cultural.  

Conferència

La repressió franquista a Cambrils: una perspectiva documental. A càrrec de Pedro Otiña Hermoso, responsable de l’Arxiu Municipal de Cambrils. 

Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils. 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.