Representants de les entitats socials de Reus han assistit al Teatre Fortuny a la presentació de les activitats del programa Apropa Cultura d’aquesta tardor-hivern  ;que ofereixen els teatres Bartrina i Fortuny de Reus. A més, s’han presentat tres novetats. Des d’aquesta nova temporada, s’ha adherit Imaginautes serveis culturals al programa Apropa Cultura. Es tracta d’una empresa que es dedica sobretot a la programació de teatre escolar a diferents poblacions de la demarcació de Tarragona. Amb aquesta nova incorporació el Teatre Bartrina i el Teatre La Salle Reus oferiran programació als matins entre setmana. D’aquesta manera, es dona resposta a una demanda de les entitats socials, que fa temps que reclamen espectacles en aquesta franja horària, ja que els caps de setmana al vespre els és més difícil assistir-hi. De la programació d’ aquesta tardor-hivern destaca l’espectacle D’OnQuiOn? de la Cia. Toni Albà el 14 de novembre o clàssics del teatre com Aigües encantades de Joan Puig i Ferrater el 18 de gener o Luces de Bohemia de Ramon del Valle-Inclán el 14 de desembre a càrrec de la Cia. Teatre de Ponent de Granollers.
També s’ha presentat el programa «Un matí d’orquestra» que a partir del mes de novembre oferirà sessions al Teatre Bartina a càrrec de l’orquestra Camerata XXI i la musicoterapeuta Montse Navarro. L’activitat s’adreça a persones amb discapacitat Intel·lectual, alzheimer i trastorn mental, i consta de tres parts: assistència a l’assaig de l’orquestra, trobada amb els músics i un taller de música a càrrec d’un musicoterapeuta.
La tercera novetat és que les entitats socials registrades a Apropa Cultura poden sol·licitar autocars a un preu social per tal de poder assistir als espectacles i activitats culturals que organitzen els programadors adherits a Apropa Cultura. S’ofereix la possibilitat de fer trajectes de fins a 50 km durant un màxim de 5 hores.
Pel que fa a la programació general del Teatre Bartrina destaca l’obra El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc, una producció de Temporada Alta i Teatre Romea, protagonitzada per Pere Arquillué, que es podrà veure el 4 de novembre a les 20 h. A més, aquest teatre ofereix tota la programació amb bucle magnètic i so de sala amplificat, un sistema que millora de manera considerable la qualitat de la recepció de l’espectacle del públic amb dificultats auditives.
Al Teatre Fortuny es podrà veure, entre molts altres espectacles, Cost de Vida de Martyna Majok, el 10 de novembre a les 20.30 h. Es tracta d’una obra exquisidament original honesta i divertida, on s’explora la nostra necessitat de connectar i ser estimats per sobre de qualsevol diferència.
Apropa Cultura
Cal recordar que totes les entitats socials que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat a la ciutat es poden adherir a Apropa Cultura i gaudir de descomptes en les activitats que ofereixen tots els equipaments adherits a aquest programa.
L’any 2012 l’Ajuntament de Reus es va sumar al programa Apropa Cultura, a través de les regidories de Benestar i de Cultura i Política Lingüística. Des de llavors, l’objectiu dels dos equipaments culturals destacats de la ciutat que en formen part, els teatres Bartrina i Fortuny, és mantenir el compromís amb aquest programa inclusiu d’àmbit nacional, per tal de poder continuar facilitant l’accés a la seva programació a les persones en situació de vulnerabilitat.
A través d’aquest programa, el Teatre Bartrina i el Teatre Fortuny es comprometen a oferir, com a mínim, un 2% de les localitats de bona ubicació i fàcil accés de la seva programació a grups sense recursos i amb dificultats d’integració social al preu de 3 euros.
En el cas en què el promotor de l’espectacle no siguin els mateixos teatres, s’informa del programa Apropa Cultura al promotor, convidant-lo a participar i facilitar també localitats a 3 euros.
En general, la disposició a la sala d’aquestes localitats és en grups de màxim 10 persones, amb l’objectiu de promoure la inclusió.
Aquests dos equipaments culturals tenen també l’opció de triar si volen oferir una altra quantitat de localitats a grups socials i de la salut que, tot i que els seus membres no estan en risc d’exclusió social, la cultura els pot aportar beneficis considerables al seu benestar. Per aquests grups es podran reservar localitats a preu reduït: mínim amb un descompte del 50% sobre el preu de venda al públic (PVP).
Els dos teatres també estan adherits a la targeta acreditativa de la discapacitat pel que fa a la venda d’entrades al públic individual, que reconeix el dret a descomptes per titulars de la targeta i pel seu acompanyant quan s’acredita la seva necessitat.
També faciliten l’accés als dos teatres als usuaris de cadires de rodes.
A més, el teatre Bartrina informa de les places d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda més properes.
Pel que fa als espectacles educatius programats al teatre Bartrina en horari escolar, també ofereixen places Apropa.
Cada temporada, Apropa Cultura centra els esforços a donar visibilitat a un conjunt de persones en situació de vulnerabilitat. Durant dos anys consecutius, des de l’octubre de 2022 fins a l’octubre de 2024, s’apropa a les persones en situació de sense llar. Per això, a Reus, el Centre Social El Roser s’ha adherit a aquest programa.