Nadia Ghulam Dastig, activista i escriptora afganesa, és la guanyadora del Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal 2023, que atorguen el Centre de Lectura de Reus i l’Associació Josep Vidal Llecha. El comitè de concessió del premi ha decidit atorgar el guardó a Ghulam «com a dona supervivent de la tragèdia a l’Afganistan, per la seva resiliència, per fer conèixer en català els estralls de la guerra i pel seu compromís en construir ponts per la pau». L’acte de concessió del Memorial tindrà lloc divendres 6 d’octubre, a les 19.00, a la sala Emili Argilaga del Centre de Lectura.
Nadia Ghulam Dastgir va néixer a Kabul el 1985. La seva vida, igual que la de moltes dones afganeses, ha estat marcada per les conseqüències d’una brutal guerra civil, la fam i el règim talibà. Aquestes adversitats no la van poder aturar i va aconseguir superar-les amb enginy i valentia. Amb només vuit anys, i en plena guerra civil, una bomba queia a casa seva i li explotava al damunt. Es despertaria del coma sis mesos després per descobrir les ferides que ara li cobrien el cos, i amb les quals ha hagut d’aprendre a conviure tota la seva vida i a patir molt dolor i 14 operacions. El 2006, i disfressada d’home, va aconseguir un bitllet de sortida de l’Afganistan per rebre cures a Barcelona. Viu a Badalona amb els seus pares adoptius i treballa com a educadora social a Fundesplai. Des de Catalunya, ha mantingut l’Afganistan a l’epicentre de les seves accions.
Així, el 2016 va fundar l’associació Ponts per la Pau, que ajuda nenes i nens a Kabul a tenir una oportunitat a la vida a través de l’educació, malgrat la situació del país, així com a integrar els nouvingutsa Catalunya a través de l’educació. Des de l’estiu del 2021, la situació a l’Afganistan ha empitjorat. La població pateix una crisi econòmica, social i d’aliments. Degut a aquest fet, el treball de Nadia Ghulam s’ha transformat per satisfer les necessitats actuals de la població ambprojectes de cooperació al desenvolupament i ajuda humanitària destinada als infants i les dones, que són els grups més vulnerables.
Nadia Ghulam ha anat compartint la seva història a través de la literatura. El 2010 ho va fer en col·laboració amb la periodista Agnès Rotger a la novel·la El secret del meu turbant, que va ser guardonat amb el Premi Prudenci Bertrana i va rebre grans elogis per part de crítics literaris nacionals i internacionals després de la seva traducció a 16 idiomes. També ha publicat, juntament amb Joan Soler i Amigó, Contes que em van curar (2014); La primera estrella de la nit, juntament amb Javier Diéguez (2016); El país dels ocells sense ales (2019); i Somniant amb la pau (2022). D’altra banda, és de remarcar l’obra de teatre Nadia (2016), interpretada per la mateixa protagonista sota la direcció de Carles Fernández Giua.