Aquest 2023 s’ha declarat l’Any Domènech i Montaner, en commemoració del centenari de la mort de l’arquitecte català, per aquest motiu des de la Casa Navàs s’ha programat una activitat cada mes vinculada a la figura de Domènech. Com no podia ser d’altra manera, enguany el cicle de conferències estarà dedicat íntegrament a l’arquitecte que va dissenyar la Casa Navàs. A través d’aquestes quatre conferències, familiars i experts aprofundiran en diferents aspectes de la vida de Domènech. Des de la faceta més personal de la mà de la seva neta i de la seva besneta, a la vinculació que va tenir amb Reus gràcies al president del Centre d’Estudis Domènech i Montaner, passant pel paper que va jugar en la recuperació de l’art nacional amb la comissària de l’Any Domènech i la relació que va mantenir amb Antoni Gaudí, analitzada pel biògraf de l’arquitecte reusenc.
El cicle s’iniciarà el 14 de setembre i s’allargarà fins al 5 d’octubre. Les conferències es faran sempre a les 19.30 h i són gratuïtes però cal inscriure-s’hi prèviament ja que l’aforament és limitat.
«La relació de Domènech i Montaner amb Reus»
Carles Saiz, president del CEDIM
Dijous 14 de setembre, 19.30 h
«Lluís Domènech i Montaner: la persona»
Cristina Domènech, besneta de Lluís Domènech i Montaner, i Mercè Domènech, neta de Lluís
Domènech i Montaner
Dijous 21 de setembre, 19.30 h
«Domènech i Gaudí, companys o rivals?»
Josep Maria Tarragona, biògraf d’Antoni Gaudí
Dijous 28 de setembre, 19.30 h
«Domènech i Montaner, Patrimoni Mundial. A la recerca de l’art nacional perdut»
Gemma Martí, comissària de l’Any Domènech i Montaner
Dijous 5 d’octubre, 19.30 h
Per fer les inscripcions cal enviar un correu electrònic a info@casanavas.cat indicant el nom complet i el nombre de persones que assistiran a la conferència. Tindran prioritat d’inscripció els socis del Club Casa Navàs, que s’hi podran inscriure de l’1 al 5 de setembre; a partir d’aleshores s’hi podrà apuntar qui vulgui. Fer-se soci del Club Casa Navàs és molt senzill i gratuït, només cal entrar al web www.casanavas.cat i registrar-se al formulari que hi ha a l’apartat «Club».
Inauguració de l’exposició «Domènech i Montaner, patrimoni Mundial. A la recerca de l’art nacional perdut»
La darrera de les ponències del III Cicle de Conferències «Casa Navàs, testimonis modernistes» servirà per presentar l’activitat d’octubre que la Casa Navàs organitza en el marc de l’Any Domènech i Montaner. Concretament serà l’exposició «Domènech i Montaner, Patrimoni
Mundial. A la recerca de l’art nacional perdut», un itinerari visual per diferents monuments històrics i artístics —avui declarats patrimoni mundial per la UNESCO— que analitza la influència que han tingut els estudis del patrimoni antic català realitzats per Domènech i
Montaner en la seva pròpia obra arquitectònica.
La mostra s’estructura en set àmbits i comença amb la visió domenequiana de l’antiga Tarraconensis amb els estudis de Tarraco i Barcino, que deixa aflorar el Domènech arqueòleg.
Tot seguit emergeix el medievalista, amb una incursió als monuments romànics i gòtics de l’edat mitjana, sobretot fent incís als monuments més importants del període comtal com són les esglésies romàniques de la Vall de Boí i els de l’època nacional de la monarquia catalanoaragonesa, amb el monestir cistercenc de Poblet.
L’exposició desemboca en la projecció d’una nova arquitectura que integra tots els estils nacionals antics i que Domènech els transcendeix, a través de l’eclecticisme, en el nou art, el Modernisme català, exemplificat especialment amb els seus projectes magnes: el Palau de la Música i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ambdues obres també declarades Patrimoni Mundial.
Al llarg de l’exposició, els visitants podran veure recreacions 3D fotogramètriques d’alguns dels edificis patrimonials presents a la mostra com Centcelles o les esglésies de la Vall de Boí, així com la recreació de la pintura al fresc de Sant Climent de Taüll. La mostra compta amb el seu propi catàleg i amb àudios per mitjà de QR que permeten aprofundir en el contingut.
Aquesta exposició itinerant, organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Centre d’Estudis Domènech i Montaner (CEDIM), i comissariada pel CEDIM, s’inaugurarà el 5 d’octubre i es podrà veure durant tot el mes a la botiga de la Casa Navàs de
dilluns a divendres d’11 a 14 h i de 16 a 19 h i dissabtes de 17 a 20 h. El mes de novembre viatjarà al monestir de Poblet i a Brussel·les, on se celebra l’any de l’Art Nouveau. I acabarà el seu recorregut al recinte modernista de Sant Pau de Barcelona, indrets representats al llarg de l’exposició amb el patrimoni estudiat per Lluís Domènech i Montaner.
Les Revetlles a la Casa Navàs posaran punt final a temporada estival
Un any més, la Casa Navàs tanca la temporada d’estiu amb les Revetlles. Amb aquesta experiència el visitant descobrirà tots els secrets d’aquesta joia modernista única al món, a més de gaudir d’un sopar concert únic. L’activitat comença fent una visita guiada per la planta noble de la Casa Navàs que acaba a l’esplèndida terrassa construïda per Lluís Domènech i Montaner a principis del segle XX. És l’indret perfecte per gaudir d’una bona revetlla estival. La música la posen les Sardines, la banda més marxosa del Camp de Tarragona, sorgida l’any 2011, que interpreta els millors clàssics de la història de la música a ritme de rock&roll, funy, disco…
La Visita Revetlles a la Casa Navàs es farà el divendres 22 de setembre a les 20.30 h. Les entrades ja es poden adquirir al web www.casanavas.cat i a la porta d’aquest equipament per 35 €.