El Centre de Lectura de Reus s’ha adherit a la 3a edició d’IMPACTE! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya, amb un seguit de projeccions que tindran lloc durant aquest mes de maig. El festival, organitzat per l’Associació Impacte Cinema i Drets Humans de Barcelona, té com a objecte impactar la ciutadania, motivar la consciència social i estimular accions que reforcin la convivència democràtica, el canvi social i la justícia global mitjançant la presentació de pel·lícules de qualitat que fomentin la reflexió i el debat.
Coincidint amb el 75è aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, el festival vol repensar els Drets Humans a través del cinema. Així la programació de la tercera edició s’articula a partir dels Drets Emergents, drets dels quals la societat ha adquirit consciència al llarg dels anys i que plantegen, defensen i reivindiquen la ciutadania, tot reforçant la idea de la democràcia participativa. Es podran veure títols que tracten els drets a la salut i els drets dels animals, la lluita LGBTIQA+, l’activisme mediambiental, la violència de gènere i els conflictes armats que, malauradament, persisteixen.
Les projeccions al Centre de Lectura de Reus es dividiran en tres blocs. El primer estarà dedicat al cinema LGBTIQA+, tindrà lloc l’11 de maig a les 19.00 i constarà de dos films: Les fabuloses, de Roberta Torre, un documental sobre un grup de pioneres de la causa transsexual a Itàlia que es reuneixen per invocar l’esperit i el cos d’una companya morta a qui la família va enterrar vestida d’home quan ella sempre s’havia manifestat com a dona; i Papallona, de Lazarus Lazarides, un curtmetratge que s’endinsa en l’opressió i el racisme que viu una persona que intenta alliberar-se dels estereotips socials atribuïts al seu gènere mentre segueix el seu camí cap a l’alliberament i la reconciliació amb la seva identitat latent.
El segon bloc es projectarà el 12 de maig, a les 19.00, i estarà dedicat al genocidi armat i la violència de gènere amb les pel·lícules L’alba de l’Aurora, dirigida per la directora armènia Inna Sahakyan, una ficció on es combina l’animació amb inserts documentals sobre l’extermini armeni per part dels turcs a principis del segle XX; i Les nenes, de Mohammad Reza Misaghi, un curtmetratge iranià sobre una nena que es veu obligada a casar-se de petita per la família i per la tradició equivocada de la societat.
L’últim i tercer bloc estarà dedicat a la salut mental i els trastorns alimentaris. Es projectarà el 13 de maig, a les 11.30, i constarà de les pel·lícules Petricor, de Victòria Morell, un documental sobre tres dones de diferents generacions que conviuen amb l’anorèxia a causa d’un trauma d’infantesa; i Katvoman, de Hadi Sheibani, un curtmetratge iranià sobre la violència de gènere i el moviment Me Too.