Trapezi, Fira del Circ de Catalunya
Arriba la 27a edició del Festival Trapezi, que enguany estrena direcció artística, encapçalada per Cristina Cazorla i Alba Sarraute. Parlem amb elles sobre aquesta edició.
Com definiríeu aquesta edició?
L’edició de la innovació, el manteniment i la recuperació.
Com heu arribat al Trapezi?
Les dues tenim una relació amb el festival de fa molts anys. Tenim vides paral·leles d’unió en l’àmbit personal i professional i de manera molt orgànica vam decidir presentar-nos conjuntament. Per la nostra manera de veure i estimar el circ el Trapezi ha estat una escola, hi tenim un lligam emocional molt fort perquè és el que ens inspira i ens fa veure el futur del circ a Catalunya, així com cap on el volem portar: un trampolí. L’hem gaudit com artistes i dins l’espai professional al llarg de tots aquests anys i ara, com a dones de sector, ens veiem en el moment de fer un pas més des d’un altre rol.
Quin és el vostre segell personal?
La conciliació. No volem canviar les coses com a dones, en tant que som dones, sinó perquè creiem que s’han de canviar i sobretot de la mà de tots aquells homes que cuiden de la seva família i mantenen la intensa vida laboral. No és tant el feminisme com les cures. És una aposta personal reflectida dins la programació i volem que es pugui traduir en com ens cuidem nosaltres i cuidem tot l’equip; referint-nos no només a l’equip que fa possible el festival sinó a tothom que vingui a gaudir-ne, sigui públic, programador o artista.
El Parc de la Festa serà un espai molt destacat…
És un espai nou on hi ha diversos espais que el circ necessita, però el centre encara és viu i volem que la gent que passeja pel centre de la ciutat tingui ganes d’anar expressament al Parc de la Festa per gaudir d’aquests nous formats. Hem lluitat per ampliar el nombre de companyies programades i és ben cert que n’hi ha algunes que estan concentrades al Parc de la Festa, però la resta estan en nous espais i nous racons que omplen la ciutat. Fem créixer l’espai del Parc de la Festa, però sense despullar la resta; tenim la voluntat que tot Reus hi participi.
Quins són els espectacles imprescindibles de la programació?
El Cabaret està ple de números imprescindibles; sobretot de nous talents amb coses que no s’han vist mai per aquí, acompanyats d’un gran còmic, José Luis Redondo, com a presentador. La cloenda, ‘El Cabaret Oh Mama!’, que també es podria dir ‘Oh Papa’ perquè no és només la conciliació de les dones sinó de les famílies, per aquesta reivindicació de cures. En petit format els espectacles ‘Angèle’, que un cop vist costa d’oblidar; ‘361º grados’, una proposta plàstica increïble; ‘Corcs’, per la seva emergència i valentía amb dos intèrprets del territori; i el divertit ‘Solo’, primer espectacle en solitari de Roi Borrallas. En mig format tres espectacles aeris programats a l’exterior: ‘Latas’, ‘Nüshu’ i ‘Infi nit’. I de gran format ‘Vetus Venustas’, estrena del fins ara director artístic del Trapezi Leandro Mendoza.
Fèieu referència a Leandro Mendoza, com ha anat el relleu en la direcció artística?
Està amb nosaltres. Ens ha acompanyat des del primer minut, donant-nos tot el seu suport i ajuda. És un gran professional i una persona molt generosa. Per nosaltres és un monstre: com artista, com a programador i com a persona.
Què diríeu a la gent de per animar-la a venir?
Si estimeu el Trapezi, us hi sentireu representats i acompanyats, vivint coses que s’havien perdut. Un festival familiar on tots, tant petits com joves, tenen el seu espai. No us el perdeu.