Memòria fotogràfica
El passeig de la Boca de la Mina acull diferents construccions que il·lustren la relació de la ciutat amb la gestió d’un recurs tan valuós com l’aigua, entre les quals trobem aquesta font, anomenada antigament font dels Capellans. La referència als “capellans”, que ha servit també per donar nom al barranc que hi ha en aquest tram del passeig, té a veure amb el seminari que hi va haver a la casa de la Caritat, ubicada al costat de l’actual estació de trens. Quan la font va incorporar la figura del lleó va començar a anomenar-se font del Lleó.
Era un lloc de trobada habitual en les anades al passeig. Un lloc on aturar-se a fer un glop d’aigua fresca, a berenar, a descansar o a jugar. I quan no hi havia aigua a les cases, s’omplia el càntir abans de tornar a casa.
El lleó és un animal que trobem molt sovint representat en emblemes i escuts i en elements d’imatgeria popular. En el cas del seguici festiu, Reus va incorporar la figura del lleó el 2004. Es tracta d’un símbol de noblesa, de força i de poder. I també d’abundància, per això el trobem sovint decorant el brollador de moltes fonts.
Josep Torrents Alberich
CIMIR