La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Reus ha aprovat la renovació dels plans municipals de Polítiques Feministes i de Polítiques de Diversitats Sexuals i de Gèneres. El primer pla de polítiques d’igualtat es va aprovar a Reus l’any 2007, sent l’act ual el cinquè que s’aprova. El pla de polítiques LGBTI+ és el segon que fa referència als drets aquest col·lectiu.
La finalitat dels dos plans és crear conjuntament una societat més justa, incloent, integradora, lliure i equitativa per tota la ciutadania. Concretament, la missió del Pla Municipal de Polítiques Feministes és arribar a una societat feminista; assolir la igualtat real entre les dones i els homes, tenint present la justícia social i els drets humans; així com cercar noves estratègies per poder explicar d’una altra manera la realitat que es vol: viure en una ciutat lliure i segura, arribant a eradicar les violències masclistes. La missió del Pla Municipal de Polítiques de Diversitats Sexuals i de Gèneres és aconseguir una projecció real de la comunitat LGBTI+, construint una societat diversa, justa i lliure, sense patir violències LGBTI-fòbiques i on tothom pugui gaudir d’una vida digna, s ense tenir en compte la identitat, l’expressió i l’orientació sexual de cada persona.
Evolució dels plans
El canvi més significatiu ha estat en la denominació dels dos plans. El document anterior, el IV Pla Municipal de Polítiques de Gènere, passa a anomenar-se V Pla Municipal de Polítiques Feministes i l’ anteriorment anomenat I Pla municipal de polítiques LGBTI+, té ara el nom de II Pla Municipal de Polítiques de Diversitats Sexuals i de Gèneres. Aquest canvi en la denominació respon a l’evolució de les polítiques que des de fa anys es porten realitzant a la ciutat de Reus en aquestes matèries; així com la transformació que ha viscut la ciutadania respecte d’aquestes qüestions, sense oblidar la necessitat de donar visibilitat i resposta a les diferents realitats que es viuen actualment.
Els dos plans tenen la voluntat de continuar la feina feta, ja que tenen com a arrel la necessitat de treballar per la igualtat de gènere i eradicar les discriminacions que l’estructura patriarcal ha marcat durant segles amb les dones i el col·lectiu LGTBI+. Malgrat tenir una arrel comuna, els plans són diferenciats per posar el focus i donar la rellevància corresponent a cada persona, a cada punt de diversitat, a cada membre de la societat. Així doncs, es treballaran de forma paral·lela i coordinada, amb una metodologia centrada en el treball multidimensional i interseccional que es lidera transversalment des del departament de polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Reus.