L’Ajuntament de Salou ha inauguratel nou parc de la platja Llarga, amb vistes al mar. L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Salou, Pere Granados, junt amb el subdelegat del Govern a Tarragona, Santiago J. Castellà. L’acte també ha comptat amb l’assistència de regidors i regidores de l’Ajuntament.
Es tracta d’un gran espai, amb una superfície de 15.000 metres quadrats, on s’han dut a terme, aquests darrers mesos, treballs d’adequació i recuperació de la zona que es troba situada a la banda de Ponent d’aquesta platja, amb la millora dels accessos, des del Camí de Costa i el carrer Torremolinos; i la naturalització del parc, amb la plantació de vegetació autòctona, a base de plantes aromàtiques i de floració tot l’any.
En la seva al·locució, l’alcalde de Salou ha explicat que “hem treballat els darrers anys perquè el litoral es renaturalitzi”, en el sentit que “hem adquirit finques que eren privades i les hem passat a patrimoni públic; i hem creat 7 parcs semblants al que inaugurem avui”.
Respecte al Camí de Costa, ha assegurat que passat l’estiu, al mes d’octubre, el Govern d’Espanya executarà els dos trams que queden pendents “i puguem anar des del terme de Salou amb Cambrils, fins arribar al Racó de Salou, amb La Pineda”.
“Aquest parc significa el reencontre amb la natura”, ha assenyalat, tot recordant que “Salou era un espai natural espectacular del qual encara en queda molt de llegat, com per exemple, les dunes continentals”. També ha fet referència al treball sobre la Destinació Turística Intel·ligent, però sostenible, una línia que el municipi fa temps que treballa.
S’ha referit a la recuperació ambiental i paisatgística de Salou, que queda palesa amb el nou parc de la platja Llarga, i ha destacat el fet que està adaptat per a les persones que tenen la mobilitat reduïda, incrementant la seva qualitat de vida, així com la de residents i visitants.
Per la seva banda, el subdelegat del Govern a Tarragona, Santiago J. Castellà, que ha felicitat l’alcalde de Salou pel progrés que està fent el municipi, ha destacat “l’esforç que està fent el Govern d’Espanya per mobilitzar molts recursos i poder ajudar els ajuntaments amb aquelles línies estratègiques relacionades amb els projectes Next Generation”.
En aquest sentit, ha afirmat que “Salou està treballant molt propositivament per atraure recursos en tots els temes”; i, pel que fa al Camí de Costa, ha remarcat les línies de col·laboració entre el municipi i el Govern d’Espanya per tal que el projecte pugui finalitzar, en la seva totalitat.
Segons ell, “Salou encaixa perfectament en el model d’objectius de desenvolupament sostenible”, ja que “s’estan renaturalitzant i humanitzant les platges, lluny de les antigues estètiques”, i “on la natura es torna a sentir propera”.
Per acabar, ha posat en valor “la capitalitat turística de Salou, junt amb la transformació digital, l’atracció de recursos, la gastronomia i la restauració de qualitat, i l’alineació del municipi amb els grans objectius europeus i mundials de transició ecològica i digital”.
Pel que fa a les espècies vegetals autòctones, s’hi han plantat fins a 19.000 exemplars de plantes, arbustos i arbres, els quals ofereixen una coloració i floració variada durant tot l’any, amb un gran ventall aromàtic, per crear experiències sensorials. Tots ells són propis de zones de màquia litoral i bosc mediterrani sota la influència marítima; i de baix consum hídric.
Entre la vegetació que s’ha posat de nou, destaquen albaides, asteriscos, estepes, brucs, semprevives, sabines, romanís, lligaboscs, retames, margallons, arços blancs, viburns i alocs; així com alguns arbres, com pins pinyers, tamarius, garrofers, figueres i ullastres, entre d’altres tipus.
Cal destacar que, amb aquesta gran varietat de plantes i arbres, s’afavoreix la biodiversitat, garantint el desenvolupament d’un hàbitat adequat a la recuperació de la fauna d’aquests entorns, com poden ser els ocells, les sargantanes, els dragonets, i els insectes pol·linitzadors, entre d’altres.
Referent a la il·luminació, s’han instal·lat llums solars autònomes a tota la zona, que funcionen amb sensors de moviment.
Recordem que dos miradors dels tres que hi ha es van construir en una primera fase, i el darrer, en aquesta darrera actuació.
Un d’aquests miradors és amb voladís i s’alça 30 metres per damunt del nivel del mar.