El proper dilluns 3 d’abril, a les 17:00 h, es durà a terme l’acte de col·locació de la primera llamborda (Stolpersteine) en record dels deportats reusencs als camps nazis.
Les Stolpersteine són llambordes quadrades on es graven les dades de les persones empresonades i deportades, tant de les que van morir als camps com de les que foren alliberades. Se solen col·locar davant de l’últim domicili conegut de la persona deportada per recordar que aquesta tenia un vincle amb la ciutat, el barri i el veïnat.
A Catalunya, el projecte Stolpersteine ha estat liderat per Memorial Democràtic i, l’Ajuntament de Reus, de la mateixa manera que ho han fet moltes poblacions catalanes, s’hi ha sumat. A més, cal tenir present l’impuls ciutadà d’entitats com Cultura i Solidaritat que des del començament van donar suport a la iniciativa.
D’acord amb la recerca que s’està duent a terme des de l’Arxiu Municipal, amb la col·laboració de l’historiador local Joan Navais, fins al moment s’han identificat 35 persones de Reus que van ser deportades als camps nazis, la majoria a Mauthausen.
Atès el gran nombre de municipis que han sol·licitat la col·locació de les Stolpersteine en memòria dels deportats, i al fet que aquestes són de producció artesanal i vingudes d’Alemanya, la instal·lació es farà progressivament. Aquest any, a Reus, se’n col·locaran 12 i la resta durant els dos anys propers.
La primera llamborda a la ciutat de Reus es col·locarà al carrer de Sant Tomàs, 46, darrer lloc on visqué en Pere Isern Anton (1916-1983), abans de patir l’exili i la deportació.
L’acte de record comptarà amb l’assistència dels familiars de Pere Isern Anton i la presència institucional del director de Memorial Democràtic, Jordi Font; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, i la regidora de Participació, Transparència i Bon Govern, Montserrat Flores, a més d’altres membres representants de la corporació local, entitats i ciutadania.