Dijous 2 de març s’inaugura l’exposició “Feixisme, mai més! Del Baix Camp a l’infern dels camps nazis”, acte que donarà inici al cicle d’activitats vinculades al projecte de recuperació de la memòria dels deportats reusencs als camps nazis, i que inclou també les investigacions fetes fins al moment en altres localitats del Baix Camp.
Projecte de memòria democràtica
La recerca que, des de la ciutat de Reus, s’està duent a terme des de l’Arxiu Municipal ha permès localitzar fins al moment un total de 35 persones que varen patir l’horror dels camps nazis. Recuperar la memòria de totes elles, de llurs vides, mitjançant la documentació conservada als arxius (catalans, espanyols, francesos i alemanys) però també la conservada en l’àmbit familiar, ha permès conèixer – en més o menys mesura – la trajectòria vital dels deportats. No obstant, a aquestes evidències documentals cal sumar-hi els testimonis orals recollits al llarg d’aquests primers anys: la germana, l’esposa, el fill, els néts, els parents més pròxims, els amics… tots els seus records sobre els deportats quedaran recollit s en l’arxiu de memòria oral que s’està construint.
A aquesta recerca feta des de la capital del Baix Camp cal sumar-hi també les investigacions que en aquest àmbit es fan arreu de la comarca.
Exposició “Feixisme, mai més! Del Baix Camp a l’infern dels camps nazis”
L’exposició – comissariada per l’historiador Joan Navais- planteja cinc grans àmbits: l’enfonsament de la Catalunya republicana, l’exili i deportació, els camps de concentració i la maquinària de terror de l’Alemanya nazi, el complex de Mauthausen-Gusen i l’infern quotidià de la vida als camps.
El relat, que neix amb la voluntat d’arribar a tots els públics, comptarà amb una part expositiva amb documentació original facilitada pels familiars dels deportats: cartes enviades des dels mateixos camps, carnets identificatius, documents que ens parlen de la vida després de l’alliberament, fotografies, i fins hi tot algun objecte realitzat al mateix camp per un dels deportats.
L’espai final de l’exposició es dedica rà a homenatjar concretament els deportats localitzats fins al moment, tant de Reus com dels identificats en la resta de localitats del Baix Camp.
La inauguració serà el dia 2 de març a 2/4 de 7 de la tarda i es podrà visitar fins al 15 d’abril al Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59). També s’oferiran visites guiades els dies 4 de març i 1 d’abril a les 11 h.
Conferències de Rosa Toran i Axel Baiget
A més de l’exposició, es duran a terme dues conferències. El dia 24 de març a les 7 de la tarda al Centre de Lectura de Reus, la historiadora i membre d’Amical de Mauthausen, Rosa Toran, pronunciarà la conferència “Els republicans als camps nazis”, i el dia 13 d’abril a les 7 de la tarda a l’Arxiu (c. de Sant Antoni Maria Claret, 3), l’historiador Axel Baiget ens parlarà de “D3POR747S. Dels pobles del Baix Camp als camps de concentració nazis”.
Aquests actes volen ser un primer pas en el reconeixement i homenatge a les persones deportades de Reus i de la comarca, i convertir-se també en un acte de justícia social.
Les activitats estan organitzades pel Museu de Reus, l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal de Baix Camp amb la col·laboració de l’Associació Cultura i Solidaritat i el Centre de Lectura de Reus.