El Círcol de Reus ha presentat el Cicle de conferències “El Círcol: 170 anys de vida ciutadana. Orígens i present”.
A l’acte hi han intervingut, la presidenta d’El Círcol Sra. Patrícia Terradellas Maré, la Sra. Ima Mis, comissària del cicle i els historiadors Sr. Xavier Ferré i Sr. Josep Cruset que seran alguns dels cinc historiadors que conjuntament amb d’altres personalitats i representants d’entitats de la ciutat participaran a les diferents conferències previstes.
Segons explica la presidenta Terradellas, “El cicle que comença dilluns vinent, 16 de gener, i acabarà dilluns 22 de maig, forma part de les activitats commemoratives del 170è aniversari de l’entitat. S’ha volgut començar el cicle el mes de gener per a formar un fil conductor no espaiat en el temps que permeti als assistents obtenir una fotografia global de la història de la Societat El Círcol des dels seus inicis fins l’actualitat”.
Per a la comissaria Ima Mis, el cicle “ha nascut amb el convenciment i la certesa que els cent setanta anys d’El Círcol expliquen, en gran part , la història de Reus com a ciutat. I afirma que “Es tracta, a més, d’un exercici de justícia i reconeixement a l’ambició i vanguardisme dels nostres fundadors i antecessors que àvids d’impulsar el desenvolupament de Reus, la converteixen en la segona ciutat de Catalunya” .
Segons ha explicat, Xavier Ferré, la seva conferència : “El Círcol en el context de l’associacionisme català contemporani” situa El Círcol en el context cultural i històric dels orígens de l’associacionisme. Compara la seva identitat corporativa amb associacions coetànies, i proposa línies de recerca per aprofundir en els seus orígens. També parlarà de la importància de les relacions socials, que es donaven a l’entitat, amb les relacions del món econòmic i comercial de la ciutat.
Per a Josep Cruset, “El Círcol és la institució que permet explicar d’una manera més gràfica la història de la Guerra Civil a la ciutat” segons afirma “Em centraré en les conseqüències més importants que va tenir l’intent de dissolució de la societat per part del governador civil del moment, intentant esbrinar les trames polítiques, econòmiques, familiars… que porten a la situació” .
Les conferències que tindran lloc a la seu d’El Círcol són les següents:
16 de gener 20h.:El Círcol en el context de l’associacionisme català contemporani (Xavier Ferré, historiador).
20 de febrer 20h.: El Círcol i la burgesia reusenca impulsora de la ciutat (Lluís Miquel Pérez, president del Centre de Lectura). Els forjadors (Tate Cabré, periodista cultural).
20 de març 20h: El Círcol davant la Guerra Civil espanyola i el ser o no ser a la postguerra. (Josep Cruset Vallverdú, historiador i periodista).
17 d’abril 20h: El Círcol entre la Modernització i la cruïlla. El relleu generacional (Joaquim Besora- historiador, M. Dolors Sardà-Fundació Teatre Fortuny, Carme Just-ACR, Salvi Batlle- Jove Cambra Internacional 2002, Emili Argilaga-Lògia Maçònica Joan Prim).
22 de maig 20h: El Círcol i les presidències contemporànies fins avui (Pepe Grau, Anton Pellicer, Ricard Font de Rubinat, Francesc Gras, Pepe Jofré, Patrícia Terradellas).