Amb la inauguració de l’exposició «Cent anys mirant el cel», el Centre de Lectura comença el pròxim 24 de novembre un cicle d’activitats per commemorar el centenari de la creació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). El cicle també preveu un recordatori a Eduard Fontserè, que va ser el primer director del SMC i del qual la Biblioteca del Centre de Lectura conserva un fons documental personal.
El 1921, la Mancomunitat de Catalunya va crear el SMC. El meteoròleg, astrònom i sismòleg Eduard Fontserè en va ser nomenat director. Ja el 1922 s’elaboraven i es difonien butlletins diaris de previsió del temps i el 1927, la informació del temps es retransmetia a través de Ràdio Barcelona. Van ser anys de treballs científics de gran valor i d’important prestigi internacional. Entre les grans aportacions destaca la participació en l’elaboració de l’Atles Internacional de Núvols, la contribució a l’Any Polar Internacional (1932-1933), la creació dels observatoris de muntanya del Turó de l’Home, al Montseny, i de Sant Jeroni, a Montserrat, i el disseny del pluviògraf Jardí. La importància del SMC anava més enllà de Catalunya, ja que era membre de l’Organització Meteorològica Internacional, precursora de l’actual Organització Meteorològica Mundial.
Tot aquest coneixement meteorològic va quedar estroncat per la Guerra Civil. Els arxius i els materials van ser requisats l’any 1939 per la dictadura franquista i el SMC fou suprimit. Gairebé 60 anys més tard del seu forçós tancament, el juliol de 1996 el Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya va crear el Servei de Meteorologia, integrat dins del Departament de Medi Ambient. L’any 2001, es va aprovar al Parlament de Catalunya la Llei de Meteorologia, per la qual es va crear l’actual Servei Meteorològic de Catalunya.
Dijous 24 de novembre, a les 19.00, la directora general del Servei de Meteorologia de la Generalitat, Sarai Sarroca, pronunciarà al Centre de Lectura una conferència sobre el centenari i inaugurarà l’exposició «Cent anys mirant el cel». Altres activitats del cicle són:
– Dissabte 26 de novembre: visites guiades a l’observatori meteorològic del Centre de Lectura i a l’exposició «Cent anys mirant el cel», a càrrec de Jordi Bruno. Inscripcions: secretaria del Centre de Lectura.
– Dimarts 29 de novembre, a les 19.00: conferència «Excursionisme i meteorologia», a càrrec d’Andreu Ferré, expresident de la secció Excursionista del Centre de Lectura.
– Dijous 1 de desembre, a les 19.00, conferència «Observacions fenològiques a la Serra d’Almos», a càrrec dels observadors Josep Borrell i Ismael Bentieb.
– Dimarts 13 de desembre, a les 19.00, conferència «Eduard Fontserè, la meteorologia al servei del país i de la llengua», a càrrec del biògraf Joan Arús.