L’Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i la parròquia Prioral de Sant Pere Apòstol de la ciutat han arribat a un acord per impulsar la rehabilitació i manteniment de l’activitat cultural de l’espai escènic i teatral situat al carrer de la Presó, número 13, de la capital del Baix Camp.
Gràcies al conveni, que se signarà el pròxim dilluns dia 21 de novembre, la parròquia cedirà gratuïtament l’ús de l’espai escènic a l’Ajuntament de Reus per un termini de 99 anys, per tal de dur a terme les obres i la posterior programació. L’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, ha explicat que “aquest és un acord històric i donarà un nou impuls a la capitalitat cultural de la nostra ciutat per oferir més oferta cultura, pública i de qualitat, alineada amb els objectius que ja vam plasmar al Pla d’Acció Municipal”.
La voluntat de l’Ajuntament és poder disposar d’un nou espai escènic que complementi l’oferta d’activitats teatrals o altres manifestacions de les arts escèniques dels teatres públics de la ciutat de Reus. La rehabilitació de l’edifici i la posada al dia del teatre que acull comptarà amb un pressupost de 2.479.324,66 euros i l’Ajuntament hi destinarà 2.122.475 euros. Les obres comprenen a més del teatre, una sala de la primera planta, que es posarà a disposició de la ciutadania amb finalitats culturals, socials o similars, i que serà d’ús compartit entre l’Ajuntament i la Prioral.
El calendari es concretarà de la següent manera:
– Abans del 31 de desembre de 2022 l’Ajuntament de Reus té previst encomanar la redacció de l’avantprojecte de les obres.
– Abans del primer semestre del 2023 s’encomanarà la redacció del projecte executiu per tal de poder procedir a la seva licitació.
– Durant el segon semestre de 2023 es preveu licitar les obres i començar-les.
– I, un cop finalitzades les obres i durant tota la vigència del dret de superfície, que s’ha establert per un període de 99 anys, es destinarà l’espai a activitats teatrals o altres manifestacions de les arts escèniques. La previsió és que pugui entrar en funcionament, si no hi ha contratemps, a principis del 2025.
La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha explicat que “la recuperació d’aquest espai escènic té una especial rellevància no només per la ciutat de Reus sinó a tota la demarcació, perquè ens permetrà ampliar l’oferta teatral a la ciutat”.
Per la seva banda, el prior Joan Anton Cedó, ha volgut posar en relleu la feina duta a terme per totes les parts per aconseguir arribar a un acord: “tenim clar que continuarem treballant en el marc dels ponts en comú que ja tenim clars i construirem tots aquells que siguin necessaris per continuar fent camí”.
Es constituirà una comissió de seguiment per vetllar per a l’execució del conveni i també per al funcionament futur del nou espai, en la qual hi haurà representants de totes les parts.
Finalment, l’Ajuntament de Reus, atesa la trajectòria i l’activitat d’altres manifestacions de les arts escèniques desenvolupada per l’Associació Bravium Artístic i Cultural, donarà cabuda de forma estable i continuada a la seu social i a l’activitat d’aquesta entitat al si del teatre rehabilitat, un ús que es regularà a través d’un conveni específic entre ambdues parts.