Dow ha celebrat la 44a edició del Premi Dow, en un acte que ha reunit més de 200 persones, d’entre les quals una àmplia representació del teixit institucional, econòmic i social del Camp de Tarragona.
La cita ha servit per distingir Berta Taixés García com a guanyadora. Aquest reconeixement li permet accedir a una posició laboral com a enginyera de millores a la unitat d’Hidrocarburs de Dow Tarragona. Després de recollir el guardó que l’acredita com a mereixedora del 44è Premi Dow, Taixés s’ha mostrat “molt agraïda amb la URV i amb Dow”, així com també ha afirmat que emprèn “aquesta etapa amb ganes i motivació, amb la confiança de, poc a poc, poder aportar i contribuir a resoldre els grans desafiaments presents i futurs en matèria de sostenibilitat, aportant-hi el meu gra de sorra com a enginyera. Al final, la sostenibilitat és un assumpte de tothom, i en el qual tothom, en més o menys mesura, podem contribuir”. Finalment, ha agraït el suport rebut per part dels seus familiars, amics, docents i companys de Dow.
Taixés ha recollit el seu guardó de mans de Kepa Díaz de Mendibil, vicepresident d’Operacions EMEAI i director de Dow Benelux; de Raül Blanco, secretari general d’Indústria i PIME del Govern de l’Estat; de Josep Pallarès, rector de la URV; i de Roc Muñoz, alcalde de la Canonja.
Així mateix, també s’ha lliurat els corresponents guardons com a finalistes a Roger Català, María del Mar Valero i Josep Martí.
Més enllà del lliurament de distincions, l’encarregat d’obrir l’acte ha estat Ignasi Cañagueral, director del Complex Industrial de Dow Tarragona, qui s’ha referit a la URV com “un soci amb qui creixem de forma conjunta i sense el que no imaginaríem el nostre futur”. En aquesta línia, Cañagueral ha apuntat que “a Dow tenim l’ambició de ser la companyia de ciències dels materials més innovadora, centrada en el client, inclusiva i sostenible, a partir de les nostres màximes: la resiliència, la flexibilitat i l’adaptabilitat. I no ho aconseguirem si no tenim el millor talent”. En aquest sentit, també ha remarcat “el compromís de Dow amb el programa d’identificació de talent científic al territori”.
Per la seva banda, el director general de Dow per a Espanya i Portugal, Jon Bilbao, s’ha adreçat al públic assistent tot destacant que “enguany celebrem el nostre 125è aniversari amb un esperit de millora continuada que ens porta a buscar sempre el millor talent i, per això, avui estem aquí”, ha apuntat, felicitant al mateix temps tant la guanyadora i finalistes d’aquesta edició com la URV, “per formar els líders del futur”.
El mateix Jon Bilbao ha donat pas al conferenciant de l’acte, Kepa Díaz de Mendibil, qui ha delectat el públic assistent amb la ponència titulada “Sostenibilitat i Creixement en temps d’incertesa”. Durant la mateixa, ha afirmat que “la sostenibilitat no és una opció per a nosaltres. És la nostra meta. I per assolir-la, hem de reduir el CO2 que acompanya a tots els materials que produïm, alhora que hem d’aconseguir la circularitat de les matèries primeres que entren als nostres centres de producció. El primer pas és començar amb els nostres crackers. Per això, tenim un pla multigeneracional en què cada generació es basa en el progrés de l’anterior fins a arribar al 2050, amb el nostre objectiu de ser neutres en carboni. Però no tota la tecnologia està disponible ara mateix per dur a terme el nostre full de ruta. Necessitem posar en marxa el que anomenem “tecnologies pont”, entre les quals s’inclou l’ús de l’hidrogen baix en carboni i la captura i emmagatzematge de CO2. Una tecnologia reconeguda internacionalment i recolzada per altres governs com el Canadà, Alemanya i els Països Baixos, en projectes en què Dow està involucrada. Aquesta tecnologia pont, de captura i emmagatzematge de CO2, serà necessària fins al moment en què: 1) disposem d’energies renovables en la quantitat i el cost acceptable, avui en fase d’expansió; 2) implementem la tecnologia de Cracking elèctric, actualment en un procés de planta pilot (per exemple, la col·laboració ja anunciada entre Dow i Shell a Cracking elèctric); i 3) puguem convertir el CO2 en productes útils per a la societat. Ara mateix està en procés de desenvolupament amb projectes de petita escala”.
Així mateix, ha assenyalat que “aquesta transformació cap a la neutralitat climàtic no la podem fer sols. Necessitem establir sinergies, associacions i col·laboracions. Tarragona disposa d’un ecosistema en el qual hi destaquen la qualitat d’infraestructures com el Port, la força del pol químic (el més gran de la Mediterrània), les relacions amb la societat i la vàlua de la Universitat i les xarxes educatives per formar als professionals del futur. Necessitem també el marc regulador i legislatiu adequat. Hem de col·laborar tots junts per construir un teixit industrial fort i sostingut en el temps. Això ens farà més forts com a empresa, com a sector, com a regió i com a país”.
Finalment, el secretari general d’Indústria i PIME del Govern de l’Estat, Raül Blanco, ha estat l’encarregat de cloure l’acte de lliurament del Premi Dow 2022. Ho ha fet amb un discurs durant el qual ha agraït a Dow “el seu compromís sostingut durant dècades a Tarragona en matèria d’inversió, de desenvolupament industrial i d’implicació amb el territori a través d’aquest premi”.
D’altra banda, Blanco també ha llençat un missatge de reivindicació de la indústria, tot destacant que “la química és un dels sectors més rellevants del país, amb un creixement continu i consolidat amb un 5,4% del PIB, que ocupa més del 3,7% de la població activa i amb una facturació anual l’any 2021 de 77.000 milions d’euros”. Finalment, ha posat l’èmfasi en el fet que el sector “és un dels principals actius de la nostra economia”.
Tot plegat ha tingut lloc en un auditori que ha tornat a repetir el ple absolut dels anys previs a la pandèmia i que ha comptat amb la presència, entre altres, del delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré; dels alcaldes de la Canonja, Roc Muñoz; la Pobla de Mafumet, Joan Maria Sardà; i Perafort i Puigdelfí, Joan Martí Pla; així com d’una diputada al Parlament de Catalunya; el subdelegat del Govern de l’Estat; representants municipals de Tarragona, Reus i Vila-seca; els presidents de les Cambres de Comerç de Tarragona i Valls; el president de la CEPTA; el director de l’ICIQ; els directors generals de l’Autoritat Portuària i de l’AEQT; i un llarg etcètera de representants del teixit institucional, econòmic i social del nostre territori.