Reus se suma a la campanya d’Apropa Cultura, la xarxa de cultura inclusiva de Catalunya i les Illes Balears, dedicada a les persones en situació de sense llar que comença avui. Aquest matí s’ha celebrat al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona l’acte anual que ha servit per fer balan&ccedi l; d’aquest projecte, que uneix programadors culturals amb entitats socials i de la salut per tal de facilitar l’accés a la cultura a les persones en situació de vulnerabilitat, i per presentar la nova temporada. L’any 2012 l’Ajuntament de Reus es va sumar al programa Apropa Cultura a través de les regidories de Benestar Social i de Cultura. Des de llavors, l’objectiu dels dos equipaments culturals destacats de la ciutat que en formen part, els teatres Bartrina i Fortuny, és mantenir el compromís amb aquest programa inclusiu, per tal de poder continuar facilitant l’accés a la seva programació a les persones en situació de vulnerabilitat. Més endavant, es va sumar el CaixaForum de Tarragona. A més, ara el Centre Social El Roser s’ha adherit a aquest programa per tal de fer arribar la cultura a les persones en situació de sense llar que s’hi allotjaran a partir de novembre.
La cultura ha de ser #LaLlarDeTotes!
La situació en què viuen les persones en situació de sense llar continua sent desconeguda per a la majoria de la població. Per això, és necessari visibilitzar i sensibilitzar sobre el sensellarisme com un camí per construir una societat més justa i corresponsable. Aquest és el motiu pel qual Apropa Cultura ha donat el tret de sortida avui a la campanya amb el lema #LaLlarDeTotes.
Les darreres crisis fan que cada dia hi hagi més persones sense llar. En aquest context, Apropa Cultura dedica la temporada 2022/23 a les persones en aquesta situació amb la certesa que la cultura és clau per establir vincles, generar relacions sostenibles i obrir noves possibilitats, així com crear comunitat. Amb la complicitat dels promotors culturals adherits a la xarxa Apropa i les entitats socials, es treballarà contra l’estigma, la discriminació i l’exclusió del sensellarisme i amb l’objectiu de visibilitzar aquestes persones i garantir el seu accés a la cultura, que és un dret primordial que té un impacte important en el procés de recuperació del projecte vital personal i de les relacions socials.
A més de continuar oferint programació cultural a les entitats socials que treballen amb persones en situació de sense llar, Apropa Cultura organitzarà aquesta temporada un programa d’activitats amb la finalitat de donar visibilitat a la tasca que realitzen aquestes entitats socials. També hi haurà sessions específiques adreçades a professionals d’equipaments culturals i de l’àmbit social. Aquestes són algunes de les activitats programades:
- Jornada d’Accessibilitat i Diversitat: Sensellarisme i Cultura, el 20 de febrer de 2023 al MACBA.
- Formacions sobre sensellarisme a equipaments culturals organitzades amb la col·laboració de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar de Barcelona (XAPSLL), novembre 2022 – febrer 2023.
- Cicle de xerrades en línia sobre el sensellarisme relacionat amb diversitat, dones i migració, març i abril 2023.
- Projecte en col·laboració entre equipaments culturals de la xarxa Apropa Cultura i la XAPSLL.
Apropa Cultura
Amb setze anys d’existència i amb més de 160 equipaments culturals adherits que obren les portes a persones que formen part de més de 600 entitats socials i de la salut, Apropa Cultura és present a 45 municipis del territori català. A més, ara creix amb força a les Illes Balears, que es va sumar al projecte fa dos anys.
En la seva tasca de construir ponts entre el món social i cultural per fer possible una cultura més inclusiva, accessible i diversa, Apropa Cultura ha facilitat més de 426.000 sortides culturals de col·lectius en situació de vulnerabilitat i de l’àmbit de la discapacitat des del 2006.