El Centre de Lectura, amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis, organitzen les jornades «El català: lúdic, als espais literaris i a les xarxes», amb la finalitat d’analitzar l’ús lúdic del català a les xarxes socials.
La ludolingüística, entesa com a ús lúdic de la llengua, inclou jocs de paraules i curiositats de caràcter lingüístic, com ara la paronomàsia, l’anagrama, el lipograma, etc. A Catalunya hi ha un bon nombre de persones que es dediquen a pensar i promoure entreteniments jugant amb els mots i amb l’estructura de la frase, des dels clàssics mots encreuats, que podem trobar encara a les pàgines d’un diari, fins a propostes –des de les xarxes– que ara mateix són de rigorosa actualitat i acaparen el temps i l’atenció de molta gent.
És evident, doncs, que la ludolingüística ha evolucionat i ha fet el salt de la lletra impresa al món virtual. Això cal valorar-ho des d’una òptica positiva, ja que revifa i augmenta l’interès per conèixer com més paraules millor en la nostra llengua. I també aporta debats com ara: cal ser normativament correcte, en l’ús de la llengua, quan hi juguem? D’aquí, és clar, passem a qüestionar-nos l’ús de la llengua catalana a les xarxes, en les seves múltiples vessants, però incidint sobretot en aquelles que, d’una manera o altra, són utilitzades espontàniament, sense pensar-s’hi gaire. I és de tot això que vol tractar el Centre de Lectura en aquestes jornades, que ofereixen el programa següent:
Dilluns 3 d’octubre:
18.30: presentació de les jornades, a càrrec de Carme Buixeda, presidenta de la Fundació Privada Reddis, i Lluís Miquel Pérez, president del Centre de Lectura.
18.40: «L’ús del català en àmbits no formals: un estat de la qüestió i alguns reptes pendents», a càrrec de Marina Massaguer, sociolingüista.
19.30: «La normalitat lingüística: els factors claus», a càrrec de Miquel Àngel Pradilla, catedràtic de la URV.
Dijous 6 d’octubre:
18.30: «La difusió de la literatura juvenil a través de les xarxes», a càrrec de Marta Cava, bibliotecària.
19.30: «L’audiovisual juvenil en català: del patrimoni a la represa», a càrrec de Gerard Furest, filòleg.
Dilluns 10 d’octubre:
18.30: «Passejar-se entre mots», a càrrec de Mireia Munmany, directora de projectes d’Espais Escrits.
19.30: «Empoderament lingüístic. De l’autoestigma a l’autoestima?», a càrrec de Pau Vidal, filòleg, traductor i escriptor.
Dijous 13 d’octubre:
18.30: «Hi ha discriminació lingüística a les xarxes? Les atròfies del català», a càrrec de Filòloga de Guàrdia (Aida Roca).
19.15: «El paradigma del contingut en català a les xarxes», a càrrec de Joan Grivé, creador de continguts digitals.