La regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus presenta el nou programa d’educació ambiental “Escoles Reus 2030” que reforça l’oferta d’activitats i incorpora un programa de millora contínua ambiental als centres escolars. Aquestes accions es treballaran en forma de reptes concrets que tinguin a veure amb la millora de la recollida selectiva; la reducció d e residus (reduir els embolcalls de l’esmorzar, utilitzar residus per fer compost, festes sostenibles…); l’estalvi energètic i el coneixement i promoció de les energies renovables i de la biodiversitat. Catorze centres educatius ja s’han inscrit en el programa de millora contínua ambiental.
El Programa municipal d’Educació Ambiental és l’eina que des de la regidoria de Medi Ambient es posa a disposició dels centres educatius de la ciutat per tal d’avançar plegats en la millora de cinc objectius vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, tot fent-ne protagonistes els alumnes de cada centre:
- Promoure l’energia neta i assequible
- Vetllar per ciutats i comunitats sostenibles
- Treballar per una producció i consum responsables
- Lluitar contra el canvi climàtic
- Vetllar pel patrimoni natural de Reus
El programa ofereix activitats educatives i assessorament personalitzat per tal de que les comunitats educatives siguin un motor de canvi pel planeta. El programa educatiu Escoles Reus 2030 consta de tres eixos:
• Programa de millora contínua Escoles 2030.
• Activitats de descoberta de la biodiversitat i l’entorn natural de Reus.
• Celebració de jornades ambientals.
Programa de millora contínua
Aquesta proposta està adreçada als centres educatius de primària o secundària que vulguin millorar algun dels aspectes ambientals del centre o de la seva comunitat educativa, mitjançant un procés protagonitzat pels alumnes. El centre, a inici de curs, es proposa un objectiu de millora que es treballa al llarg del curs amb l’assessorament pedagògic del programa. La metodologia de treball es basa en el repte: la realització d’un projecte de sostenibilitat partint de la diagnosi d’un aspecte ambiental proper al centre, el plantejament d’un repte i la realització d’accions per comunicar-lo i assolir-lo.
Durant el tercer trimestre escolar tindrà lloc una trobada dels grups impulsors dels reptes als centres educatius participants. En aquesta trobada hi haurà un mercat d’experiències dins del qual, cadascun dels grups impulsors podrà presentar i exposar els seus projectes.
Jornades ambientals
Al llarg del curs es realitzaran tres jornades ambientals conjuntes, a les quals es podran adherir els centres educatius de la ciutat. Aquestes jornades seran punts de trobada o d’acció conjunta de diferents centres de la ciutat a l’entorn de tres dels eixos temàtics del programa.
- Dia internacional d’acció pel Clima. Consistirà en un treball de cada centre sobre el canvi climàtic i una posterior trobada per a fer partícips a la ciutadania del missatge que decideixin donar.
- Mercats de bescanvi escolar. Els alumnes portaran a classe fins a 3 objectes (joguines, llibres o altre material) que ja no utilitzin per intercanviar entre diferents centres i d’aquesta manera treballar la reutilització, la prevenció de residus i el consum de recursos.
- Let’s Clean Up. Coincidint amb l’acció d’abast europeu Let’s Clean Up Europe, els centres realitzaran una neteja d’algun indret proper als seu centre educatiu per a posar de relleu i donar visibilitat a la problemàtica de la quantitat de residus que es llencen de forma incontrolada a la natura.
Activitats de descoberta de la biodiversitat i l’entorn natural de Reus
Per tal de facilitar que els alumnes coneguin els valors de la biodiversitat urbana de la ciutat i el municipi, el programa educatiu ofereix les següents sortides:
- Els Ocells del Parc
- Ocells de prop i de lluny
- Projecte orenetes
- Rieres i barrancs
- Camps i conreus
- La vida als solars
- L’arbrat urbà
Cal recordar que tota l’oferta del programa d’educació ambiental està penjada a la web de Recursos Educatius (AREs), impulsada des del departament d’Educació amb el seus formularis corresponents.