La XXVII Festa del Rei Jaume I torna amb més força que mai a Salou, el pròxim dia 3 de setembre, amb una novetat important, enguany, relativa a la imatge que lluirà el personatge del monarca a la desfilada de dissabte, pels carrers del municipi, dalt del cavall. Així mateix, l’èquid també anirà amb vestidura nova, igual que una trentena de personatges més, entre els quals hi ha representats del clergat i noblesa.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha manifestat que “enguany tindrem una Festa del Rei Jaume I diferent de totes les que hi ha hagut fins ara, ja que hem treballat a fons la nostra història i oferirem una nova visió dels personatges que ens enriquirà com a poble i donarà un valor afegit a una de les celebracions que ens atorga més identitat”.
L’alcalde ha destacat, també, la inauguració d’un conjunt escultòric de bronze de l’artista Natàlia Ferré per recordar la figura històrica del Rei Jaume, “amb la finalitat que tothom conegui allò que va representar per a la nostra població, per a Mallorca i per a Catalunya”.
La nova indumentària del rei Jaume I per a la festa és fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Salou, l’Institut Jaume I de Salou, a través d’un projecte coordinat per la professora d’Història de l’Art, Esther Lozano, doctora en la matèria; i el Grup de Dones de Salou, entitat que ha cosit tots els vestits, comptant amb l’assessorament de la dissenyadora de moda i patronista Olivia Garzón.
El regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha manifestat que “l’objectiu principal és anar dotant de rigor històric la festa, a través dels personatges i les seves vestidures, pròpies del segle XIII”. També ha assenyalat que “hem conservat trets tradicionals de la celebració que la fan tan característica i popular, any rere any”.
Pel regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, “el Mercat Medieval als carrers del nucli antic és un esdeveniment molt positiu, ja que conjuga l’activitat comercial amb l’ambientació històrica; i aquesta tematització fa que puguem viure una experiència diferent, amb sensacions evocadores i suggeridores”.
Per part del Govern Municipal salouenc es vol fer extensiu el màxim agraïment a totes les persones i entitats participants.
Mercat Medieval
De l’1 al 4 de setembre, tornarà el Mercat Medieval als carrers del nucli antic i a la plaça Bonet de Salou. L’obertura, amb el pregó posterior i la cercavila de benvinguda, es farà el dijous, 1 de setembre, a partir de les 11 h. S’ha confeccionat un programa farcit d’activitats i espectacles que ompliran de màgia el mateix dijous i els dies posteriors; amb varietat d’actuacions musicals, dansa i foc; acrobàcies, lluites i combats, sons d’orient, funcions de circ, teatre i humor.
A més, diversos personatges fantàstics donaran vida als carrers del nucli antic, per tal que grans i petits es traslladin a l’època medieval i gaudeixin d’una bona estona.
L’horari d’obertura del Mercat serà de 10.30 a 23 h. Fins al 4 de setembre, diversos carrers (c. Església, c. Ponent, c. Pins, c. Rafael Casanova, c. Joan Miró i la plaça Bonet) s’ompliran de parades, entre tallers d’artesans i de demostració d’oficis antics; llocs de venda de productes d’alimentació, jocs infantils, exposicions temàtiques, atraccions, la taverna, i fins i tot la creació d’un campament on es realitzaran diferents espectacles i teatralitzacions sobre el món militar a l’època medieval.
Actes culturals
La primera activitat de la programació de la festa medieval, per excel·lència, de la Costa Daurada tindrà lloc el dijous, 1 de setembre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Municipal de Salou. Es tracta d’una xerrada sota el títol “El Llibre dels Feits de Jaume I el Conqueridor: la primera autobiografia reial de la Corona d’Aragó”, a càrrec de Gerard Puig Gavarró, llicenciat en Filologia Catalana i doctor en Història Medieval per la Universitat Rovira i Virgili (URV); actualment, professor associat de la URV d’Història Medieval de la Corona d’Aragó i Història de les dones a l’Edat Mitjana.
Divendres, 2 de setembre, a les 19 h al pati de la Torre Vella tindrà lloc la conferència sota el títol “Del passat medieval al present de Salou: el valor de la construcció col·lectiva pensant en la ciutadania”, a càrrec d’Esther Lozano, doctora en Història de l’Art. L’assistència és gratuïta i sense invitació prèvia, amb aforament limitat.
El mateix divendres, 2 de setembre, a les 20 hores, a la Torre Vella, tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Cap a la conquesta de Mayûrqa. Protagonistes, vestimentes i colors del passat medieval”. L’assistència és gratuïta, sense invitació prèvia, amb aforament limitat. Les persones interessades es podran endinsar en un potent i emocionant univers visual i veuran com són les noves vestidures del monarca que va salpar cap a Mallorca el 1229; així com dels personatges que també estrenaran imatge.
Dissabte, 3 de setembre, és el dia de la festa gran, en memòria del Rei Jaume I i el seu seguici. Enguany, un valerós cavaller, de només 21 anys, recorrerà els carrers de la vila. A les 19 hores sortiran els personatges que l’acompanyaran des de la plaça del Teatre Auditori de Salou. El trajecte es farà a través de la plaça del TAS, la Via Roma, el carrer Barcelona, la Via Aurèlia i la Torre Vella.
A les 20 hores, sortirà el Rei Jaume I i el seu seguici, des de la Torre Vella. El recorregut serà per la Via Aurèlia, la Via Roma, el carrer Barcelona, l’Espigó del Moll i la platja de Llevant.
I a les 21 hores, hi haurà l’actuació de tots els grups d’animació i l’espectacle final a la platja de Llevant.
Diumenge, 4 de setembre, a les 19.30 h, s’inaugurarà un conjunt escultòric del Rei Jaume I, que s’instal·larà a l’antic port natural de Salou (final del c. de Colón; els Pilons, al costat de la caleta de les Ferreries). Es tracta d’un conjunt escultòric en bronze format per quatre figures, entre les quals hi ha el Rei Jaume i tres infants que juguen, al seu voltant.
Finalment, del 8 al 10 de setembre es disputarà la Regata XXXVI Rei en Jaume, que se celebra en aigües de Catalunya i Balears, sota la direcció del Club Nàutic Salou.
L’organització dels actes de la Festa del Rei Jaume I, així com del Mercat Medieval és a càrrec de la regidoria de Serveis Culturals i de la de Dinamització Econòmica, respectivament.