Andreu Rodríguez
Fins al 23 de juliol Cal Massó acull ‘Origens’, exposició formada per obres d’art digital de la Beep Collection. Parlem amb Andreu Rodriguez sobre la mostra, única a la ciutat.
Què es trobarà el visitant de l’exposició?
Una exposició diferent a qualsevol altra mostra d’art pictòric, escultòric o d’art convencional. Podrà participar, interactuar en bastantes obres i aquestes, d’alguna manera o altra, li parlaran: podrà dialogar amb les obres. És una exposició ideal per als experts, ja que poden trobar molta profunditat, però també pels no habituats en el món de l’art, ja que poden gaudir moltíssim: és ‘divertida’.
Com es conjuguen aquests públics diferents?
L’art té moltes capes. Hi ha una capa molt simple amb una integració ràpida en la que l’obra t’agrada o no, o et provoca una sensació. Una segona en que les obres parlen per si mateixes desembocant en una reflexió, aprofundint molt més. I una altra per a la que és necessari conèixer la trajectòria de l’artista i el seu pensament i així observar aquesta filosofia en l’obra. Intentem que sigui una mostra per a tots els públics.
És apta per a totes les edats?
L’art digital és un vehicle tan actual que connecta perfectament amb la joventut. Hem tingut moltes visites d’escoles i queden francament sorpresos: tant el medi com la interacció els resulten atractius. Igual passa amb els adults. És cert que el visitant que està estancat en la pintura clàssica potser no l’entendrà, però molta gent ja ha fet l’esforç de passar de la pintura clàssica a l’abstracta. Fet aquest pas, resulta més fàcil endinsar-se en l’art tecnològic, casi sempre igualment abstracte.
Quin feedback esteu rebent?
Molt millor del que esperàvem, i n’esperàvem molt. L’anterior exposició que vam fer fa uns anys al Museu de Reus ja va tenir un gran èxit de públic. El boca-orella funciona, ja que és molt diferent. La gent de Reus, a més, tenim la sort de veure-la aquí: si no fóssim de Reus difícilment tindríem l’oportunitat de gaudir d’una mostra tan única i diferent a la ciutat.
Quin criteri s’ha seguit per escollir les obres?
És una exposició comissariada per la Roberta Bosco i el Stefano Caldano, els mateixos que van comissariar l’anterior que vam fer a la ciutat. Coneixen Reus i el seu entorn i han decidit en funció de les obres que hi havia a la col·lecció i també donant coherència a la idea que titula la mostra. ‘Orígens’, que empalma els orígens de la vida, de l’art i de la nostra col·lecció.
Quines destacaries?
És difícil ja que totes les considero importants. Per la rellevància dels artistes destacaria la del polonès Peter Weibel; la de Paul Friendlander i la del mexicano-canadenc Rafael Lozano-Hemmer. I de casa nostra, les de Joan Fontcuberta i de Marcel·lí Antúnez així com la de Jose-carlos Flórez, realitzada gràcies a la beca de la Fundació Privada Reddis.
En quin estat es troba l’art digital?
És un níxol petit dins del món de l’art i li costa una mica de despegar, tot i que estic segur que ho farà. Sovint les obres requereixen un manteniment i servei tècnic, fet que pot tirar enrere certes persones. Tot i així està en ple creixement.
Què diries a la gent de Reus per animar-la a venir?
Que aprofitin l’oportunitat: que vinguin i que disfrutin, se sorprendran, i si poden venir en visita guiada millor. Els dijous i els dissabtes a les 19h hi ha una guia magnífica (la visita és gratuïta i només cal registrar-se) que els orientarà sobre com gaudir encara més d’aquestes obres: els ho recomano especialment.