El Centre de Lectura de Reus organitza la jornada d’estudi «L’extrema dreta a la Catalunya Contemporània», que tindrà lloc dissabte 14 de maig, a partir de les 11.00. La jornada, que està oberta a tothom i està coordinada per l’historiador Joan Navais, vol analitzar com els moviments i els partits d’extrema dreta –amb el feixisme com a màxima expressió– han esdevingut una de les realitats polítiques i socials més incòmodes i al mateix temps, polèmiques de la Catalunya contemporània. Tot i el gran rebuig que provoquen, és un fenomen –complex i polièdric– ben present a la societat actual, que cal estudiar amb rigor i de forma pedagògica per tal d’entendre’l i, així, defugir lectures simplistes o errònies.
La jornada preveu la participació d’alguns dels principals especialistes del país en l’estudi i l’anàlisi de l’extrema dreta, que presentaran les ponències següents:
11.00: «Els precedents del feixisme hispànic a Catalunya: de la Liga Patriótica Española a La Traza», a càrrec de l’historiador Joan Navais Icart.
12.00: «Els ultres de la Peña Ibérica: futbol, espanyolisme i violència (1925-1931)», a càrrec de l’historiador José Fernando Mota Muñoz (Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies de la Universitat Autònoma de Barcelona).
13.00: «Feixistització i extrema dreta a la Catalunya dels anys trenta», a càrrec de l’historiador Daniel Roig Sanz (Universitat de Barcelona).
17.00: «La importància del “partit militar a Catalunya” (1898-1982)», a càrrec de l’historiador Xavier Casals Meseguer (Universitat Ramon Llull).
18.00: «Joventut i extremisme polític. Els caps rapats neonazis com a element renovador i d’homologació del neofeixisme espanyol (1985-2010)», a càrrec de l’historiador Carles Viñas Gràcia (Universitat de Barcelona).
19.00: «Catalunya com a camp de batalla. L’extrema dreta i el procés independentista català», a càrrec del fotoperiodista i investigador Jordi Borràs Abelló (Grup de Periodistes Ramon Barnils).