El projecte pedagògic Mapadeball continua en marxa amb les formacions a les aules dels diferents centres educatius de la ciutat que hi participen i està a punt d’entrar a l’escenari del Teatre Bartrina. Aquesta és la quarta edició del projecte a Reus, una iniciativa que va començar amb el nom de Tots Dansen, i que va sorgir des de la Xarxa Transversal d’Activitats Culturals.
La coreògrafa d’aquest curs 2021-2022 per a les ciutats de Reus, Vilanova i la Veltrú i Manresa és Sònia Gómez, a partir de la peça coreogràfica “Pinya”.
A la capital del Baix Camp hi participen sis centres educatius i 9 grups classe. En total, 258 alumnes, dividits en dos grups, fan possible el Mapadeball, amb la formadora i conductora Ció Borràs i també 9 professors dels centres implicats.
El projecte entrarà a l’escenari del Teatre Bartrina per fer els assajos i les exhibicions públiques seran els dies 26 i 27 d’abril, a les 20:00h. El dia 26 seran els alumnes de l’Institut Gaudí, de l’Institut Salvador Vilaseca i del Col·legi Sant Josep els que exhibiran el seu treball i, l’endemà dimecres 27 d’abril seran els dels instituts Baix Camp, Gabriel Ferrater i Pi del Burgar.
A nivell de tota Catalunya, participen al projecte tres coreògrafs i 8 ciutats, amb el treball de 19 ballarins locals, 46 instituts, 66 professors i 3.532 alumnes.
Mapadeball és un projecte adreçat a escoles d’ensenyament secuntari que té per finalitat introduir, promoure i donar a conèixer el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic jove. La proposta no és tan sols eina educativa pel professorat sinó que vol esdevenir una vivència i experiència postiva, tant personal com col·lectiva, per a l’alumnat dels instituts d’ensenyament secundari.
Un coreògraf rep l’encàrrec de dissenyar una partitura de moviment per a un grup gran d’alumnes, d’una peça que pot o no haver estat representada mai abans. El coreògraf traspassa aquesta partitura de moviment als conductors locals, que són qui a partir d’aquí continuen amb la cocreació de la peça i en fan tota la implantació al municipi.
Així doncs el treball consta de tres fases: la formació de professors, el treball a les escoles i finalment la representació Mapadeball.
Coreògrafa Sònia Gómez, amb “Pinya”
Sònia Gómez és de La Sènia, ballarina, performer i coreògrafa. Va estudiar Dansa Contemporànea i Coreografia a l’Institut del Teatre (Barcelona) i P.A.R.T.S Brussel.les, Bèlgica.
Desde l’any 2004 treballa en projectes que tenen com a eixos temàtics la construcció identitària, però també el descobriment de certes impostures socials a través de l’art i de les impostures de l’art a través del cos i la performance.
Ha actuat a: Espanya, Regne Unit, Itàlia, Alemanya, França, Estònia, Portugal, EUA, Brasil, Mèxic, Holanda, Colombia, Xile, Xina, República Txeca i Canadà.
‘Pinya’ és una aposta pels elements i estratègies singulars del llenguatge escènic d’avantguarda, posats al servei d’un projecte artístic-pedagògic en un context escolar. L’espectacle consisteix en un treball de recerca col·lectiva entre els formadors i els estudiants per trobar un discurs que visibilitzi les passions, desitjos i capacitats dels joves així com també les seves angoixes i frustracions.