La presentació oficial de la copa del Món Masculina i Femenina de Futbol 7 per a persones amb lesió cerebral ha tingut lloc aquest matí als jardins del Patronat Municipal de Turisme de Salou, amb l’assistència de l’alcalde i diputat delegat de Projectes Europeus i Regió del Coneixement de la Diputació de Tarragona, Pere Granados; el president de la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals (FECPC), Carles Muñoz; el president de la Federación Española de Deportes de Personas con Parálisis Cerebral y Daño Cerebral Adquirido (FEDPC), Julián Rebollo; i la representant territorial de l’Esport a Tarragona, de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat, Carmina Blay.
A l’acte, hi han assistit, també, el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Salou, Daniel López, la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, i diferents representants d’institucions, entitats i empreses col·laboradores.
Com a dada important, i pel que fa a la femenina, cal dir que aquesta serà la primera edició de la història, sent la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals (FECPC) la impulsora i pionera del projecte.
En el cas de la selecció masculina, el guanyador es convertirà en el campió del món, durant els pròxims 4 anys.
Les competicions es jugaran al Futbol Salou Sports Center, un complex que té 15 camps de futbol de gran qualitat, de gespa natural i artificial, per poder acollir les dues competicions mundials.
L’alcalde de Salou, president del Patronat Municipal de Turisme i diputat provincial, Pere Granados, ha destacat que “som davant d’uns grans valors que sorgeixen de la pràctica de l’esport en l’entorn de la diversitat social”, una diversitat “de la què n’hem de ser conscients i respectar-la al màxim”. I també ha esmentat la inclusió. En aquest sentit, ha dit, “hem de treballar perquè ningú no se senti exclòs de la nostra societat i de les activitats que s’hi puguin desenvolupar”, bé a través de les institucions públiques, bé a través de l’àmbit privat.
També ha manifestat que Salou aposta pel “turisme esportiu, però també pel turisme inclusiu, en el sentit més ampli de la paraula”.
Ha recordat, a més, que ens avalen diferents segells, com el de turisme esportiu, atorgat per l’Agència Catalana de Turisme, l’any 2013, amb la primera modalitat de futbol, i amb les instal·lacions del Futbol Salou Sports Center. També, l’any 2016, la modalitat de vela lleugera; al 2018, la certificació en cicloturisme; al 2020, la marca Golf; i al 2021, la modalitat de Triatló.
Ha assenyalat que el campionat internacional de futbol 7 que es disputarà a Salou, a banda d’inculcar valor, ha d’ajudar la desestacionalitzar la temporada turística i a la pràctica de moltes modalitats esportives, amb garanties de qualitat.
Salou vol ser una destinació sostenible, en tots els àmbits, econòmic, social i laboral, ha afirmat; tot remarcant els valors com la “socialització” i “la pau, com a principi bàsic de la convivència”.
Per finalitzar, ha agraït la implicació en l’esdeveniment per part de les federacions catalana i espanyola, a la Generalitat i a totes les persones, entitats i empreses col·laboradores.
El president de la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals (FECPC), Carles Muñoz, per la seva banda, ha mostrat la seva satisfacció per poder realitzar aquest esdeveniment, especialment, pel fet que “s’organitzi amb la primera competició del món de futbol 7 femení”, una aposta de la Federació. Ha assegurat que “serà tot un èxit”, atès que “anem de la mà de veritables professionals”; i ha posat en valor el fet que, cada cop més, les persones amb lesió cerebral es troben més integrades en la societat, en tots els àmbits. Per últim, ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament de Salou, i de totes les parts implicades en l’organització d’aquest gran esdeveniment.
El president de la Federación Española de Deportes de Personas con Parálisis Cerebral y Daño Cerebral Adquirido (FEDPC), Julián Rebollo, ha agraït l’acolliment de Salou i el suport de la Generalitat per “fer realitat les il·lusions dels nostres esportistes”; així com l’organització i treball realitzat per la Federació Catalana. També, ha assenyalat que “els nens i joves que pateixen aquesta malaltia el millor que poden fer és sortir, ser a la societat, avançar i tenir un futur”; i ha posat en valor “l’esforç que fan, perquè poden arribar al màxim, com hi arriba qualsevol altre esportista, sense adjectius”. Ha desitjat, finalment, molts èxits al seleccionador espanyol, Jorge Peleteiro, i a la jugadora Susanna Pérez, també presents a l’acte.
I la representant territorial de l’Esport a Tarragona, de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat, Carmina Blay, ha posat en valor “l’accentuat rol social” de l’esdeveniment, que “ens permetrà visibilitzar l’esport adaptat, com una eina transmissora de valors i d’inclusió”. Aquesta copa, ha dit, “projecta Catalunya al món com un país esportiu”; i “pot ser un estímul per donar més visibilitat a l’esport femení de casa nostra”, ja que “tenim potencial, tenim jugadores, tenim equips i ens falta que se l’anomeni molt més”. Ha afegit que “aquest és un mundial per generar entre les noies més joves noves referents de futbol 7, en aquest cas, per a persones amb lesió cerebral”. I ha posat de relleu el paper de les famílies pel seu suport i lluita.
La Copa del Món Masculina (2022 Male World Cup) es jugarà del 27 d’abril al 16 de maig. Hi participaran 16 seleccions, 400 esportistes, 100 voluntaris/àries. Hi haurà un total de 48 partits.
La Copa del Món Femenina (2022 Female World Cup) es jugarà del 7 de maig al 18 de maig i, en aquest cas, hi participaran 6 seleccions, 160 esportistes, 100 voluntaris/àries, i hi haurà 15 partits.
També hi haurà un campus femení, del 15 de maig al 18 de maig.
Les 16 seleccions participants, pel que fa a la modalitat masculina, són les següents: Alemanya, Anglaterra, Argentina, Austràlia, Brasil, Canadà, Espanya, Holanda, Iran, Irlanda, Irlanda del Nord, Rússia, Tailàndia, Ucraïna, USA i Veneçuela.
I les 6 seleccions participants, pel que fa a la modalitat femenina, són: Argentina, Austràlia, Espanya, Holanda, Japó i USA.
Diàriament, hi haurà franges de 4 partits per dia, de 9 del matí a 20 h del vespre. I se celebraran 2 cerimònies de lliurament de premis.
Pel que fa a accions promocionals, n’hi haurà de sensibilització, assistència a partits, formacions i assessorament.
En el primer cas, la sensibilització, cal dir que la FECPC ja fa anys que apropa l’esport adaptat a les escoles, amb l’objectiu de sensibilitzar el seu alumnat envers l’atenció a la diversitat i la inclusió educativa i social.
Implicació dels centres educatius de Salou
Les escoles de Salou rebran les jornades de sensibilització la setmana del 4 al 8 d’abril. Hi participaran els alumnes de 5è i 6è de l’Escola Santa Maria del Mar, l’Escola Salou, l’Escola Europa, l’Escola Vora Mar i l’Escola Elisabeth.
També, els alumnes de 1r ESO, de Institut Jaume I i de l’Institut Marta Mata. A l’Escola Internacional del Camp també rebran les jornades de sensibilització, i altres, formacions per fer de voluntaris/àries a la competició.
En total, uns 1.200 alumnes gaudiran d’aquestes jornades.
Durant els partits es fa essencial la participació del públic. Així, comptar amb l’assistència de l’alumnat en els diferents enfrontaments, tenint en compte la normativa COVID, és una de les accions importants que cal considerar a nivell de promoció.
La FECPC té com a objectiu fundacional la formació dels i les professionals de l’activitat física i l’esport i l’educació física, en l’àmbit de l’esport adaptat i la seva utilitat com a eina d’inclusió educativa i social. A més, assessora entitats públiques i privades en els processos d’integració i inclusió; així com, d’atenció a la diversitat, a través de l’esport.
La lesió cerebral
Les persones amb una lesió cerebral pateixen una discapacitat física, conseqüència d’una lesió no progressiva en el sistema nerviós central.
El futbol va adreçat a aquelles persones amb lesió cerebral lleu, esportistes ambulants afectats d’hemiplegies, diplegies, trastorns de l’equilibri, de coordinació i la marxa.
Dins el món de l’esport adaptat, existeixen una sèrie de categories específiques que permeten equilibrar al màxim les condicions de competició entre els esportistes, segons les seves capacitats físiques. En el futbol, les classes es determinen per FT1, FT2 i FT3, de més a menys afectats, motriument.
Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals (FECPC)
La FECPC és una entitat privada sense ànim de lucre i d’utilitat pública i interès cívic i social, que té com a finalitat la promoció i el desenvolupament de l’esport com una eina inclusiva dirigida a nens/es i adolescents amb paràlisi cerebral o lesió cerebral que els impedeix el seu ple desenvolupament motriu.