La Fundació Reddis presenta el projecte Reus 1970-2020

La Fundació Privada Reddis ha presentat el projecte Reus 1970-2020: la transformació d’una ciutat. Un exercici multidisciplinari de memòria històrica, que pretén acostar a la ciutadania quina ha estat l’evolució i els canvis més importants que ha experimentat la ciutat en el darrer terç del segle XXI i inici de l’actual; un període en el que Reus va viure una de les transformacions més importants de la seva història contemporània.
Davant d’una Fundació plena de gom a gom (tot i que l’acte també es va poder seguir en directe per streaming a través del web de la Fundació Reddis), el patró Josep Maria Martí va explicar que no es tracta tant de construir un relat històric de tipus acadèmic com d’acostar a la ciutadana aspectes cabdals que no solament ajuden a conèixer el passat immediat, sinó també a comprendre el present.
El projecte està liderat per l’historiador Joan Navais, com a director de continguts, i pel realitzador Guillem Latorre, com a responsable de la part audiovisual. Però per a documentar de manera apropiada el projecte, s’ha demanat la col·laboració
d’experts en cadascuna de les següents àrees:
• Urbanisme : Anton M. Pàmies. Arquitecte i autor de diferents estudis sobre la matèria.
• Demografia : Joan Alberich. Professor Agregat de la URV.
• Política institucional : Francesc Domènech. Periodista.
• Moviments socials :Rosa Pagès. Periodista i escriptora.
• Cultura : Isabel Martínez. Periodista.
• Economia: Agustí Segarra. Catedràtic d’Economia URV.
La voluntat dels promotors del projecte i dels encarregats de dur-lo a terme és de plasmar el coneixement existent sobre els fets rellevants d’aquest període en una diversitat de llenguatges narratius i de formats diferents en el que la imatge tingui un pes rellevant.
El projecte consta d’un cicle de conferències, que realitzaran els diversos experts citats anteriorment, a la seu de la Fundació Reddis; d’un llibre que serà editat pel Centre de Lectura; d’una exposició que tindrà lloc a la Biblioteca Xavier Amorós i d’una sèrie de televisió que s’estrenarà a l’abril per Canal Reus.
Reus 1970-2020 és un projecte impulsat per la Fundació Reddis que compta amb el suport de la regidoria de cultura i política lingüística de l’Ajuntament de Reus, el Centre de la Imatge Mas Iglesias, el Centre de Lectura i Canal Reus.

Calendari d’activitats

1.- Cicle de conferències
Diversos experts en la matèria realitzaran diverses conferències, que tindran lloc del 17 de febrer al 24 de març a la seu de la Fundació Reddis (i també en streaming), a les 19 hores:
• Dia 17 de Febrer Anton M. Pàmies .
• Dia 24 de Febrer Joan Alberich.
• Dia 3 de Març Francesc Domènech.
• Dia 10 de Març Rosa Pagès.
• Dia 17 de Març Isabel Martínez.
• Dia 24 de Març Agustí Segarra.

2.- Sèrie de Televisió
La sèrie de televisió s’estrenarà al Teatre Bartrina a finals d’abril i s’emetrà, a principis de maig, per Canal Reus. Constarà de 8 capítols, de 50’ de durada, que narren la història de la ciutat de forma cronològica sense renunciar a la contraposició de diferents moments històrics.
Un documental que, a través d’imatges d’arxiu, veus autoritzades i 60 testimonis directes, explica la història d’una ciutat que en els últims 50 anys ha patit el canvi més radical de la seva història.

3.- Exposició
Farà un resum dels fets rellevants dels darrers 50 anys seguint ordre cronològic i amb èmfasi especial en els temes gràfics i audiovisuals. Vol ser una exposició popular mostrant la iconografia d’aquest període històric, alhora que una lliçó d’història per a les noves generacions. L’exposició s’inaugurarà a la tardor, a la Biblioteca Xavier Amorós.

4.- Llibre
Coincidint amb l’exposició, el llibre, editat pel Centre de Lectura, constarà de diversos capítols temàtics: urbanisme, cultura, moviments socials, demografia, economia i política institucional.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.