Salou ha presentat el Protocol Municipal davant les violències sexuals en espais públics d’oci, que va ser aprovat, per unanimitat de tots els grups polítics, en la sessió plenària de l’Ajuntament, el passat dia 26 de gener, i que han treballat, conjuntament, les regidories d’Igualtat i Joventut.
A la roda de premsa hi han assistit l’alcalde, Pere Granados; la regidora de Joventut, Julia Gómez; la regidora d’Igualtat, Estela Baeza; i la tècnica d’Igualtat de l’Observatori Noctàmbul@s, Amaya I. Díez Rodríguez. Ha disculpat la seva absència la coordinadora Territorial de Joventut de Tarragona, Ekaterina Kàtcheff i Togobitska.
L’alcalde Pere Granados ha manifestat que “Salou té un ferm compromís amb la igualtat i amb la no-discriminació per raons de diversitat sexual o de gènere, i amb la lluita contra les violències sexuals”. Segons ha dit, “estem davant d’un deure que ens ha d’implicar i comprometre a tota la societat, entitats locals i ciutadania”. En aquest sentit, “ens hem de responsabilitzar amb la prevenció i la detecció de situacions que puguin derivar en qualsevol tipus d’agressió o de violència sexual”, ja que “aquest compromís ens conduirà a una societat més justa, igualitària i conscienciada per tal d’eliminar els patrons que arrosseguem de la societat patriarcal, on impera una valoració desigual entre homes i dones, les quals sempre queden en un segon pla”.
Per la seva banda, la regidora de Joventut, Julia Gómez, ha explicat que el procés d’elaboració del Protocol l’ha promogut i facilitat l’Ajuntament de Salou, a través de l’assessorament que ha prestat la Consultoria Noctàmbul@s, de Fundació Salut i Comunitat, mitjançant l’Agència Catalana de la Joventut.
Ha expressat que “tothom ha de sentir-se a gust als espais d’oci, i les dones, de totes les edats, han de poder moure’s amb llibertat, sense por de patir agressions sexistes”. A més, ha afegit, “les persones amb diversitats de preferències afectives i sexuals o d’expressions de gènere han de poder mostrar-se amb normalitat, sense por a ser jutjades o violentades”.
Des de la seva regidoria, Gómez ha volgut agrair les persones i entitats que han participat i col·laborat en l’elaboració del Protocol, això és, personal polític i tècnic de les àrees de Joventut i Igualtat, i d’altres departaments com Esports, Cultura i Policia Local; serveis, com el Centre d’Assistència Primària de Salou; entitats salouenques, com la Creu Roja, el Grup Esplai Salou i el Grup de Dones de Salou; Cooperació Activa del Camp de Tarragona, i persones a títol individual.
L’elaboració d’aquest conveni per actuar de manera conjunta davant les violències sexuals en espais públics d’oci va iniciar-se el mes de març de 2021 i ha culminat el passat mes de desembre.
La regidora d’Igualtat, Estela Baeza, ha mostrat la seva satisfacció pel fet d’haver aconseguit crear aquest protocol a Salou, dient que “des de la nostra regidoria sempre estem cercant eines d’aquest tipus, en els darrers anys ja vam començar amb els punts liles i multicolors”. Per tant, aquest protocol permetrà poder aplicar, amb més fermesa, qualsevol tipus de càstig als agressors, o d’assessorament a les víctimes. Ha valorat, de forma favorable, el fet que també s’adreça a qualsevol tipus de violència LGTBIfòbica. Per últim, ha anunciat que “properament, s’aprovarà el primer Pla d’Igualtat LGTBI”; i que també “estem acabant d’elaborar el Pla d’Igualtat entre homes i dones”; ambdós casos, ha indicat, adreçats a la ciutadania.
Per la seva banda, la tècnica d’Igualtat de l’Observatori Noctàmbul@s, Amaya I. Díez, ha explicat els aspectes més rellevants del protocol, assenyalant que “la fase més important ha estat la de diagnosi”, atès que “cal adaptar les eines a les necessitats del municipi”. Ha manifestat que en l’elaboració d’aquest protocol hi ha una voluntat pràctica, que es pugui implementar des del primer dia, en l’àmbit festiu. Així mateix, ha afegit que aquest document inclou un circuit d’actuació, per saber com actuar, en cada cas, amb tres línies, una per a població en general, per a persones sense formació en l’àmbit de violència sexual; una altra per a entitats organitzadores i punts liles informatius; i, per últim, una tercera, per a punts liles d’atenció”.
Pla d’actuació, compromisos inicials
Les accions inicials per implementar el protocol són, després d’haver-lo aprovat al plenari municipal i haver estat presentat avui:
– Implementar la campanya comunicativa per donar-lo a a conèixer.
– Garantir els recursos humans i econòmics necessaris per implementar-lo.
– Adhesió municipal al Protocol de Seguretat del Departament d’Interior de la Generalitat.
– Formalitzar i difondre el document d’adhesió al Protocol entre les entitats del territori i de les condicions que implica.
– Programar les formacions obligatòries en el marc del Protocol.
– Planificar i implementar els dispositius de suport al Protocol, segons els graus d’implementació definits (punts lila i multicolor).
– Creació de la figura “d’agents detectors” a les festes populars, fixades per la Comissió de Seguiment del Protocol (persones referents de cada entitat que han d’haver rebut formació específica sobre el circuit de derivació establert al Protocol i sensibilització en la detecció de les violències sexuals.
– Reforç de la figura de “corresponsals” joves als instituts en temàtiques d’igualtat i salut i promoure la vinculaió a la creació d’agents d’igualtat als instituts.
– Encarregar una marxa exploratòria per tal de detectar i analitzar quins elements físics i socials són els que condicionen la percepció de seguretat de les dones al municipi.
– Promoure la creació d’una xarxa de taxis amb serveis subvencionats pel municipi, especialment, en horaris nocturns i pels trajectes d’anada i tornada d’esdeveniments festius del territori.
– Programació d’activitats de promoció d’oci alternatiu amb perspectiva de gènere. Reprendre activitats d’obertura de nit d’espais esportius o piscines, amb propostes d’activitats de sensibilització en la igualtat.
– Estudi de la viabilitat de millora de l’espai públic en termes d’il·luminació i manteniment dels equipaments, d’acord amb les propostes sorgides a al la marxa exploratòria.
Dins del Pla d’actuació, es contempla, entre altres accions:
– Implementar la campanya de sensibilització sobre les violències sexuals, especialment, les més normalitzades i tolerades als espais públics d’oci de la comarca.
– Formalitzar com a requisit obligatori que les empreses de seguretat privades contractades des de l’Ajuntament estiguin adherides al Protocol de Seguretat del Departament d’Interior.
– Definir i difondre els documents específics de suport del Protocol: Document intern sobre protocol i programació per l’Ajuntament, document-resum per a la població, agències de turisme, establiments turístics, document per a les entitats, document per als dispositius de suport i/o activats durant les festes.
– Elaborar i difondre entre els municipis un manifest de denúncia de les violències sexuals o LGTBIfòbiques als espais festius.
– Coordinar acte públic de rebuig al lloc on s’hagi produït un fet constitutiu de violència sexual. Visibilització física (pancarta, cartell, i a xarxes socials).
Pla d’actuació, formacions
Els destinataris, en aquest cas, són: entitats adherides al Protocol, agents detectors, personal tècnic i polític, professorat de primària i secundària, personal sanitari de l’atenció primària i personal de seguretat (pública i privada).
Els continguts específics passen per incorporar la mirada de gènere per entendre les causes de les violències sexuals; identificar-les en les seves formes i intensitats; detectar-les en col·lectius LGTBI; conèixer els recursos d’atenció disponibles al territori; identificar els principis del protocol i atenció perquè l’agent actuï correctament; conèixer els passos per activar el Protocol i derivar-lo dins del circuït d’actuació; i incorporar la mirada de gènere per atendre els casos detectats.
Presentació a la Festa Major
La presentació del Protocol en el marc de la Festa Major d’hivern de Salou té la seva justificació en el fet que les festes populars són espais molt arrelats i estimats al nostre territori, aportant, precisament, consciència i creació de teixit associatiu, producció cultural i artística. Així, les festes han de ser espais de llibertat, de gaudiment, de qualitat i de respecte cap a totes aquelles persones que en formen part.