Aquest mes se celebra la 35ena Olimpíada Escolar. Parlem amb Jordi Cervera, regidor d’esports, sobre e l’edició d’enguany d’aquest esdeveniment esportiu així com el moment per que passa l’esport a la ci iutat de Reus.
Què significa per a Reus l’Olimpíada Escolar?
Poder fer arribar l’esport base a molts infants que habitualment no fan esport i estimular-los a practicar-ne. Volem que els infants facin esport 52 setmanes a l’any, no només les 3 que dura l’Olimpíada. A vegades serveix per a que descobreixin quin és el seu esport. L’Olimpíada és l’empremta que va provocar, en el seu moment, que molts comencessin a fer esport i hagin arribat a l’esport d’elit.
I per als participants?
Els participants no defensen els colors d’un club esportiu, sino de l’escola i això aporta el valor afegit de pertanyença i unió. L’escola és l’únic lloc on hi ha el 100% de la població. La meitat dels inscrits no tenia llicència prèvia, això vol dir que per a 1.200-1.300 infants serà el primer cop que realitzaran una pràctica esportiva i esperem que s’enganxin i després continuïn practicant esport.
Quines són les novetats d’enguany?
Enguany tenim com a novetat que els nens només es poden inscriure en un esport individual i en un esport d’equip.
Tenim un esport més: el tennis, que es fa al Club de Tennis Monterols, i també tres noves seus: el Pare Manyanet s’afegeix a Santes Creus, Reddis, Disctricte V, Pastoreta, Mas Iglesias i l’Annex Estadi com a seu del futbol 7; les bitlles, que es fan a la plaça Anton Borrell; i els escacs que es traslladen de la Biblioteca Pere Anguera (on van realitzar l’any passat) a la Llotja de Reus.
Parlem de xifres de l’Olimpíada…
Hi participen més de 2.500 participants de quaranta-tres escoles del Baix Camp, principalment de la ciutat de Reus. Infants de tercer a sisè de primària, és a dir d’edats compreses entre els 8 i 12 anys. I paral·lelament movilitza unes tres-centes persones comptant entrenadors, àrbitres, organització…
Com ha tornat l’esdeveniment despré és del seu llarg parèntesi d’absència?
Estem molt orgullosos d’haver-la recuperat. S’ha de reconèixer el treball del grup de persones que la van engegar però l’Olimpíada necesita adaptar-se als temps. Per això abans comentem amb les escoles la planificació del calendari i preparació i a més estem sotmesos a l’Observatori de l’Olimpíada, format per un conjunt d’infants de primària ens avaluen a nosaltres: ens diuen què ha funcionat i què no. És molt enriquidor ja que la seva visió no és la nostra.
Com seran la inauguració i la cloenda?
L’any passat vam fer la inauguració a la plaça Llibertat i enguany l’hem traslladat al Pavelló Olímpic i comptarà amb la presència d’un convidat especial. La cloenda serà un cross familiar al polígon Agroreus.
Reus és una ciutat que viu l’esport?
No, Reus és una ciutat practicant de l’esport. La gent que fa esport a la ciutat és moltíssima. L’esport és un tret de promoció de ciutat que molts cops no es té present i també és el vessant de la salut. Tenim tres entitats molt potents com el Reus Deportiu, el Ploms i el Monterols i una gran quantitat de gimnassos de totes les disciplines, a més de molts ciutadans que practica esport pel seu compte. És necesari a la ciutat.
Què diries als r reusencs per a que s’impliquin en l’esdeveniment?
Demanaria als pares dels participants que gaudeixin dels seus fills durant aquestes tres setmanes d’Olimpíada. Que els acompanyin, que visquin les seves activitats esportives. Que gaudeixin dels seus fills, que es fan grans molt ràpid: és una festa de l’esport i de la família. Promovem els valors de l’esport amb actes com per exemple les targetes verdes, que premien les bones accions durant la competició.