Salou acull la Marató de Donants de Sang

La Marató de Donants de Sang arriba a Salou, aquest proper divendres, dia 26, en horari de 17 a 21 h; i el dissabte, 27 de novembre, de 10 a 14 h, i de 16 a 20 h, al Teatre Auditori (TAS), sota el lema “Donar sang és una altra pel·lícula”. L’objectiu és sumar més de 200 donacions de sang; i arribar a les 50, de plasma.

Les necessitats diàries de sang no deixen de créixer, des del mes de setembre. Es recuperen les intervencions endarrerides per la COVID-19 i això fa que augmentin les transfusions. Ara, caldria superar les 1.100 donacions diàries per garantir els tractaments dels pacients.

El Banc de Sang té unes reserves de seguretat per donar resposta a possibles situacions d’emergència. Amb l’augment de l’activitat, les reserves se situen, actualment, a les 6.000 unitats. Tanmateix, la xifra idònia és de 10.000.

Els salouencs i les salouenques poden reservar hora per donar sang, a través del link donarsang.gencat.cat/MSangSalou I, seguint el lema de la campanya, ho faran com si reservessin una butaca per anar al cinema.

L’alcalde Pere Granados ha posat en valor “la gran tasca que es fa des del Banc de Sang, cada dia, per ajudar les persones”; i ha animat la ciutadania salouenca a participar d’aquestes dues jornades de donació, atès que “cadascun de nosaltres som essencials per aportar el nostre granet de sorra i donar suport a aquesta causa altruista”.

Per la seva banda, la regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer, ha explicat que “l’objectiu és incrementar les reserves del Banc de Sang, ja que la demanda dels hospitals no ha deixat de créixer”. “Es tracta d’un acte molt lloable, que representa un gest solidari cap a totes les persones i la seva salut”, ha dit; i ha agraït l’esforç i la generositat de tothom que hi participa.

Donar sang, un hàbit cívic

De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang se separa en els diferents elements que la composen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components serveix per a tractaments diferents.

El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques; mentre que un 40%, en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies, en pacients que en tenen dèficit.

Al web donarsang.gencat.cat hi ha tota la informació relacionada amb la donació de sang: preguntes freqüents, usos de la sang, punts de donació, fixos i mòbils, i notícies.

Qui pot donar sang?

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

  • Tenir més de 18 anys
  • Pesar 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web www.donarsang.gencat.cat es dona resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació

  • Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia.
  • La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers.
  • De cada donació se’n beneficien, com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma.
  • Es pot donar sang més d’una vegada a l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades, i els homes, 4.
  • Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del Banc de Sang, es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre, i tothom en pot donar, dedicant, només, 20 minuts del seu temps personal. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.