Un total de 286 registres, 215 de públics i 71 de privats, conformen el Mapa Cultural de Reus, una eina que s’ha presentat aquest dimarts i que es pot consultar a través del GeoPortal de Reus, de l’App Rutes Reus i també en format tradicional en paper. Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, s’ha manifestat molt satisfet pel Mapa Cultural de Reus, ja que “permet identificar, conèixer i reconèixer aquest valuós panorama sobre el propi territori de la ciutat”.
Segons Recasens, “Reus ha estat i és un pol cultural del sud del país. Ciutat de teatre, festivals i d’associacionisme, i a vessar d’entitats, col·lectius i artistes compromesos amb els valors que la Cultura assegura, promou i intensifica. Creiem que és una eina útil que fins ara no teníem i que és un projecte viu, obert a millores i als canvis que des de la societat civil, pública i privada, ens facin arribar”.
El Mapa Cultural de Reus, del qual per a la versió impresa se n’han fet 25.000 exemplars, conté la informació dividida en diferents apartats:
- ART AL CARRER: amb les creacions d’artistes de diferents èpoques i estils que han deixat testimoni als carrers i places de la ciutat de Reus.
- AUDITORIS I SALES DE CONCERT: La ciutat de Reus compta amb diversos espais dotats de la infraestructura necessària per a la programació d’activitats musicals.
- BIBLIOTEQUES I LLIBRERIES: Reus compta amb diferents espais i serveis relacionats amb el foment de la lectura. Cal destacarne, entre d’altres, les dues biblioteques públiques municipals: la Biblioteca Central Xavier Amorós i la Biblioteca Local Pere Anguera.
- EDITORS I IMPREMPTES: Espais i serveis relacionats amb el món de l’edició i la impressió de documents a Reus.
- PATRIMONI LINGÜÍSTIC (ja sigui material o immaterial): amb la informació d’espais i serveis relacionats amb el foment del coneixement i l’ús de la llengua catalana.
- PUNTS D’INTERÈS CULTURAL: Reus ofereix nombrosos llocs i racons per descobrir, per això en el mapa hi ha diferents els punts d’interès cultural més importants de la ciutat.
- TEATRES I CINEMES: Espais escènics amb programació estable de les arts en viu. Teatre Fortuny i Teatre Bartrina amb participació pública, la resta d’espais amb gestió privada i associativa on la programació forma part de l’espai professional i l’amateur. L’art cinematogràfic és representat als cinemes locals i els seus estudis es desenvolupen a l’Escola de Cinema de Reus.
- ENTITATS I CENTRES CULTURALS: Una de les parts indispensables de la intensa activitat cultural de la ciutat està formada per les iniciatives i programes de la gran quantitat d’entitats, agrupacions i centres culturals que enriqueixen el teixit associatiu, amb persones que comparteixen inquietuds i que s’encarreguen, a més de l’interès cultural, de la cohesió social a través d’àmbits com la música, la dansa, l’art, la festa o la lectura, entre altres.
- MONUMENTS I ESPAIS HISTÒRICS: recull edificis, monuments, espais i restes històriques vinculats al passat i a la història de la ciutat de Reus.
- MUSEUS I GALERIES: amb els museus, sales d’exposicions i galeries d’art.
- MÚSICA, DANSA I ARTS PLÀSTIQUES: La ciutat aglutina una immensa quantitat d’entitats dedicades a l’àmbit de la música, la dansa i les arts plàstiques que ofereixen activitats per a tota manera de públic. La intensa tasca d’aquestes entitats posa de manifest la riquesa del teixit cultural de la ciutat.