El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona acull i exposa fins al proper mes de gener dues obres del pintor tortosí Francesc Gimeno pertanyents al Museu de l’Empordà (Figueres). Es tracta d’una col·laboració emmarcada en el projecte “Exposats per reformes”, que vol visualitzar el Museu de l’Empordà durant els mesos que estarà tancat per les obres de reforma de l’espai de benvinguda i recuperació de l’auditori.
El projecte consisteix en la cessió temporal de les obres del Museu de l’Empordà a un total de sis museus de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya. El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona acull dues peces del pintor Tortosí Francesc Gimeno. Es tracta de les obres “Autoretrat”, c. 1920 (carbonet sobre paper) i “Paisatge”, 1889 (oli sobre tela). Els quadres es troben exposats a la sala dedicada als artistes del període anomenat: El Taller-Escola de Pintura i Escultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, entre els quals destaquen les obres dels artistes: Ignasi Mallol (Tarragona, 1892 – Bogotà, Colòmbia, 1940), Salvador Martorell (La Canonja, 1895 – Tarragona, 1968) i M. Teresa Ripoll (Tarragona 1914-1987).
Al Museu de la Garrotxa s’exposen 13 peces de la col·lecció per fer una mirada a l’Empordà d’artistes com Jordi Mitjà, Ramon Reig i Lluís Roura, entre d’altres. El Museu d’Art de Girona exposa el Sant Narcís de Salvador Dalí, fotografies de Francesc Fort de Ribot i un capitell del mestre de Cabestany. També hi participa el Museu de Cerdanyola amb obres d’Isidre Nonell i Antoni Caba i el Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú amb “Sota l’ombrel·la” de Lluís Masriera. Per la seva banda, el Museu de Lleida, hi participa amb una Mare de Déu de la llet romànica. Aquestes peces es podran veure fins al 9 de gener en els diferents espais. Es preveu que les obres del Museu de l’Empordà estiguin acabades a principis del 2022.
Francesc Gimeno i Arasa (Tortosa, 1858 – Barcelona, 1927)
Considerat prestigiós paisatgista, participà amb dues obres en la Primera Exposició d’Artistes Tortosins. L’interès de la seva obra, una de les més avançades i importants que es van produir a l’Estat espanyol de la seva època, ha estat objecte de treball de diversos historiadors de l’art, cal destacar la tesi doctoral del professor Jordi Carbonell de la Universitat Rovira Virgili que va realitzar també la catalogació de la seva producció.
El pintor Ignasi Mallol, codirector d’ El Taller- Escola de Pintura i Escultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona durant el període de la II República, fou un dels artistes més interessats a donar a conèixer l’obra de Francesc Gimeno i organitzà una mostra dedicada al pintor el 1925 a la Sala Parés i una exposició antològica després de la seva mort.