La regidoria de Cultura i Política Lingüística ha presentat Bartrina Territori Creatiu, una iniciativa que neix amb la voluntat de proporcionar un espai per a la creació artística dins de les arts en viu. El regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha explicat que “és una proposta pensada des del Teatre Bartrina com a punt neuràlgic, però que serà un projecte de ciutat”.
La finalitat no és només fer produccions teatrals, sinó que està pensat des d’un punt de partida on qui pren protagonisme són les persones que en formen part. És la voluntat de crear, experimentat i fins i tot formar-se dins de les arts en viu dins de totes i cadascuna de les disciplines existents.
Per aquest motiu s’ha posat a disposició l’espai del Teatre Bartrina per poder dur a terme aquesta activitat. Inicialment amb un espai que s’anomena Laboratori, punt de trobada per al treball comunitari. Aquest Laboratori es durà a terme els dimarts als vespres, i hi poden participar totes i cadascuna de les persones que en tinguin interès. És un Laboratori pensat per trobar interessos comuns, treballs d’experimentació o fins i tot, fer propostes de futurs projectes. Un indret autogestionat per les persones que hi participin, mitjançant dinàmiques, tallers, xerrades, etc.
En aquests moments ja s’han realitzat diverses trobades amb persones vinculades a les arts en viu de la ciutat, responsables d’equipaments, associacions, entitats, etc. Actualment, hi ha un interès d’una vintena de persones, però, tal com deia Recasens, “ho definim com un espai obert, tan per entrar com per sortir-ne en qualsevol moment”.
Els projectes que en surtin dels laboratoris poden ser exhibits al Teatre Bartrina, però no és un requisit indispensable. També poden ser exhibits en altres indrets de la ciutat, la qüestió principal és treballar des del Bartrina cap al Territori. Per aquest motiu, les persones que en participin poden ser de qualsevol punt del territori d’influència del mateix Bartrina.
Un altra vessant és la formativa. En aquest cas, s’està treballant en diversos tallers que s’aniran realitzant al llarg de l’any, amb la complicitat del Centre de Lectura i concretament de la Rosa Mateu com a responsable de l’escola de teatre. Aquests tallers es realitzaran alguns dissabtes a la tarda al mateix Teatre Bartrina.
Tallers gratuïts per a les persones que formen part del Laboratori, tot i les limitacions que es tinguin degut a l’espai.
La primera producció
El primer treball escènic que es podrà veure sota el segell BTC, és «El primer pas» amb direcció i adaptació de Francesc Cerro-Ferran. Un treball que no és una obra de teatre, sinó tota una declaració d’intencions. Exposant en un treball escènic amb diverses disciplines artístiques, el que serà el manifest d’aquest nou espai, inspirada en la ideologia essencial de construcció i desenvolupament del concepte «Casa del Teatre». Es podrà veure el proper 3 de desembre al mateix Teatre Bartrina.
En resum, Daniel Recasens ha explicat del BTC que “aquest nou espai de creació ha de comprendre totes les arts en viu; teatre, dansa i moviment, circ i música en totes les seves variants. A més, ha d’incorporar noves tendències, arts visuals i digitals, és a dir, disciplines híbrides que transformen i impacten en l’espai escènic. La tecnologia ha d’estar present en aquesta transformació, envoltada d’il·luminació, sonorització, vestuari i escenografia. La idea principal és crear un segell BTC com a símbol de teatre social, contemporani, català, inclusiu i de retorn a la ciutadania per crear debat i opinió. Segell identitari i de qualitat”.