Salou ha presentat avui un projecte per fomentar l’emprenedoria digital, basat en la creació d’empreses vinculades a l’àmbit digital del turisme, l’entreteniment i les tecnologies. El projecte es diu Salou Digital Hub i la idea és convertir Salou en un centre de creació de negocis digitals, al voltant del sector turístic i l’entreteniment i que sigui referent a Catalunya i a nivell nacional.
L’acte de presentació, en roda de premsa, ha comptat amb l’assistència de l’alcalde Pere Granados; el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez; i el cofundador i CEO de Startsud Studio, Marc Arza.
El municipi treballa en la creació d’un hub que vinculi els principals actors empresarials i institucionals de la regió. Aquesta relació ha de servir per posar reptes en comú i també determinar quin tipus d’empreses caldria que es creessin.
La materialització del nou projecte que s’ha presentat avui passa per l’impuls d’start-ups (empreses emergents) a Salou que tinguin un creixement ràpid i que es puguin consolidar.
Cal dir, a més, que la capital del turisme de la Costa Daurada serà seu per a l’organització d’actes i esdeveniments per atraure potencials emprenedors, així com també es buscarà finançament per a les empreses.
Nòmades digitals
Un altre dels objectius de Salou Digital Hub és convertir Salou en una destinació turística que funcioni com a seu de nòmades digitals. Amb la irrupció del teletreball, de forma generalitzada, s’ha generat a la societat un nou perfil de treballador/a, conegut com nòmada digital. Es tracta de professionals que busquen teletreballar, durant setmanes o mesos, des de destinacions que els ofereixin una oferta atractiva d’oci i entreteniment.
Això és possible si es doten dels serveis necessaris per acollir una part d’aquests visitants, la qual cosa incrementaria la demanda i afavoriria la desestacionalització.
L’alcalde Pere Granados ha afirmat que “Salou és una destinació turística líder a Catalunya, si bé, ara, amb la digitalització, també volem ser motor emprenedor”. Així mateix, ha parlat de les condicions òptimes que ofereix Salou per treballar el tema de la digitalització, posant com a exemple el fet que el municipi acull el parc temàtic més important del sud d’Europa, PortAventura, i la futura implantació de Hard Rock.
En resum, Granados ha parlat de la promoció del talent, però també de la captació i de l’exportació del mateix, a través de les empreses que puguin escollir Salou per treballar.
El regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, ha dit que “estem convençuts que Salou té les condicions ideals per posicionar-se com la ubicació off-line de referència per a aquelles start-ups que desenvolupen la seva activitat en l’àmbit del turisme i l’entreteniment. El Salou Digital Hub té aquesta finalitat”.
Per la seva banda, Marc Arza, cofundador i CEO de Startsud Studio, ha explicat que “Salou és un municipi que més enllà d’acollir turistes compta amb un punt fort, que és que moltes de les grans empreses -hotels, resorts, agències, etc.- del sector són de capital local”.
Arza ha afegit que “hi ha moltes iniciatives i actors que realitzen una bona labor (Acció, Agència per la Competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya; Eurecat, la Diputació) i des de Salou és positiu treballar amb ells per assolir un doble objectiu: la creació d’start-ups, per una banda, i l’atracció de nomades digitals a Salou, per l’altra”.
El CEO de Startsud Studio ha explicat que “per materialitzar aquest nou projecte hem elaborat un calendari per concretar les diferents accions que estarien relacionades amb la materialització del Salou Digital Hub”. Així, “aquest mes de setembre tenim la creació; a l’octubre faríem la primera convocatòria de l’Startup Weekend, que seria a finals de novembre”. També a l’octubre es faria la selecció de projectes i talent; i al desembre es duria a terme un impuls a les noves start-ups i la presentació del projecte Salou Digital Nomads, ha explicat.