L’Ajuntament de Reus ha publicat al web https://bocadelamina.reus.cat la sèrie completa d’entrevistes a testimonis de persones que en els darrers mesos han anat compartint vivències i records del passeig de la Boca de la Mina a través dels perfils del projecte a les xarxes socials. L’objectiu de la sèrie ha estat recollir testimonis per donar compte del paper que té i ha tingut el passeig de la Boca de la Mina per als ciutadans i ciutadanes de Reus.
Les entrevistes, de curta durada, recullen el testimoni de diferents persones que expliquen la seva relació amb el passeig: veïns del mateix passeig o de l’entorn, persones que hi estan vinculades professionalment, que hi van a passejar o a fer activitats esportives, etc.
Les entrevistes estan penjades al web de la Boca de la Mina i al Canal de Youtube de l’Ajuntament, i se’n n’ha fet difusió a través dels perfils a les xarxes socials del passeig de la Boca de la Mina (@bocaminapasseig a Instagram i @BocaMinaPasseig a Twitter i Facebook.
El web de la Boca de la Mina, així com els perfils a les xarxes socials del projecte, continuen oberts per recollir els testimonis de totes les persones que el vulguin compartir. En el cas del web, a l’apartat “Envia’ns les teves vivències”.
Aquest 2021 s’han fet 25 entrevistes que s’afegeixen a les 15 que es van fer el 2019. Les persones entrevistades en la segona sèrie han estat les següents:
- Mario Suñer, arquitecte de Batlle i Roig
- Roger Mermi, arquitecte de Batlle i Roig
- Yago Cavaller, responsable de Biodiversitat de Batlle i Roig
- Antonio Calero, cap d’obra de Valoriza Servicios Ambientales
- César Rueda, gerent d’obra de Valoriza Servicios Ambientales
- Andreu Sotorra, escriptor i periodista
- Salvador Palomar, etnòleg i dinamitzador cultural
- Natàlia Borbonès, periodista
- Miquel Àngels Prats, administrador de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes
- Enric Pàmies, aficionat als animals i la fotografia. Occitània Creacions
- Matías Marín, president del Club Ciclcista Bike Race de Reus
- Rosa M. Ferré, directora del Centre d’Educació Especial Font del Lleó
- Arantxa Vallespí, delegada de l’ONCE a Reus
- Manel Sevas, Club Esportiu Costa Daurada i veí del barri Gaudí
- Biel Reus, estudiant
- Blai Rosés, gestor cultural, creatiu i impulsor del Kunst&Revolution
- David Sánchez, mestre
- Santiago Garcia, consultor de màrqueting i comunicació
- Cristina Asensio, directora de l’Escola Mowgli
- Pere Folch, artista i professor de l’escola d’Art
- Guillem Chabrera, estudiant
- Mònica Mariné, resident a Reus
- M. Josepa Domènech, resident a Reus
- María Garrido, propietària del Mas Llopis
- Montserrat Llaurador, professora de secundària
La primera sèrie d’entrevistes, que es es va publicar el 2019 i que també es pot recuperar a través del web Bocadelamina.reus.cat, va comptar amb el testimoni de 15 persones que van voler compartir els seus records i les seves vivències sobre el passeig: Emili Sardà, Ayla Pellicer, Joan Gomis, Isabel Carreras, Hamza El Krah, Àngels Ollé, Joaquim Mallafrè, Javi Sánchez, Cori Rodríguez, Josep Andreu Marquès, Xavier Ciurans, Maria Lluïsa Amorós, Tània Olivares, Santiago Juan Bono i Montserrat Giralt.
Les entrevistes a testimonis s’emmarquen en l’objectiu del projecte de millora i recuperació del passeig de la Boca de la Mina de recuperar la memòria col·lectiva d’aquest espai emblemàtic de la ciutat i d’anar més enllà de l’actuació urbanística i paisatgística amb la posada en marxa d’activitats diverses, entre les quals hi ha les rutes saludables i les guies didàctiques, ja publicades, i les rutes culturals i de l’aigua que es posaran en marxa els propers mesos, així com diferents propostes en matèria de realitat augmentada i gamificació.
Punts d’interès
Una de les actuacions ja completades és el desplegament dels punts d’interès que estan senyalitzats amb plafons informatius al llarg del recorregut. Els rètols inclouen codis QR que redirigeixen al web https://bocadelamina.reus.cat i que permeten aprofundir en el contingut i conèixer detalls del passat i present, a més de material audiovisual complementari.
El recorregut pel passeig de la Boca de la Mina identifica 11 punts d’interès senyalitzats amb panells informatius. Les persones que el visiten poden accedir a informació i material audiovisual complementari a través d’un codi QR. La informació complementària, allotjada al web de la Boca de la Mina, està disponible amb versions en diferents idiomes, per tal d’aprofitar el potencial turístic del passeig.
Els 11 punts d’interès senyalitzats són:
- El passeig.
- El barri Gaudí.
- La font del Lleó.
- La bassa Nova.
- El barranc del Molí.
- El molí de la Vila i la xemeneia helicoïdal.
- L’Institut Pere Mata.
- La bassa del Bacallà.
- La Boca de la Mina.
- El passeig i els camins.
El passeig, obert des del 4 de juliol
El passeig de la Boca de la Mina es va obrir al públic el passat 4 de juliol, una vegada completades les obres de la intervenció integral, que han condicionat i dignificat un espai de gran valor natural, patrimonial i sentimental. Pel que fa al Parc de les Olors, es manté encara tancat per consolidar la plantació d’espècies vegetals. I pel que fa al Jardí Agrari, inclòs en la segona fase del projecte, els treballs van avançant d’acord amb el calendari previst.
El projecte de millora i recuperació del Passeig de la Boca de la Mina està cofinançat al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.