El Museu de Reus participa al projecte Giravolt, una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
El projecte vol posar a l’abast de totes les entitats que gestionen el patrimoni català un seguit d’eines tecnològiques. Es tracta d’eines d’escaneig en tres dimensions, per tal que Catalunya pugui tenir digitalitzats els seus objectes, edificis i altres obres de valor material. La intenció és que això pugui ser utilitzat per tothom i, a més, que tot plegat es faci de forma col·lectiva. Giravolt té la intenció de convertir-se en una Viquipèdia del patrimoni en 3D.
Giravolt ofereix les eines tecnològiques per fer aquesta digitalització. Posa a disposició els experts que ensenyen als professionals del patrimoni a fer servir aquestes eines, i finalment centralitza tot aquest material en un canal a la plataforma Sketchfab.
Per aconseguir realitzar la digitalització s’utilitzen les noves tècniques com la fotogrametria, que permet obtenir models 3D d’objectes de manera molt més assequible, i els avenços tecnològics com poden ser els làsers que han incrementat la seva utilització en arquitectura i arqueologia. La fotogrametria ja és una tecnologia clàssica que permet fer centenars de fotos d’un sol objecte des de totes les perspectives possibles, per després ajuntar-les i tenir digitalitzada una visió del patrimoni rica en qualitat i detalls. L’escàner làser és la novetat principal i s’utilitzarà per digitalitzar patrimoni de grans dimensions (edificis, grans conjunts escultòrics, monuments…).
El Museu de Reus forma part d’aquest projecte des de l’inici i demà dimarts dia 27 de juliol de 2021, els tècnics de patrimoni de de la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural estaran fent el treballs de digitalització de la selecció de peces que s’ha fet des dels Museus de Reus.
Les peces seleccionades són:
1. Bust de dona: Bust, de talla policromada que representa una dona amb els cabells llargs, disposat sobre una peanya amb els extrems arrodonits.
2. Sant Bartomeu apòstol: Talla de fusta exempta, daurada i policromada, que representa la figura de l’apòstol sant Bartomeu. ocupava una de les quatre fornícules dels carrers extrems del primer cos del retaule major de la prioral de Sant Pere.
3. La Gitaneta: Escultura de mig cos d’una noia adolescent nua. Té les mans creuades sobre el baix ventre. Feta de fang cru. Amb La Gitaneta, Rebull va guanyar el 1938 el Premi Damià Campeny d’escultura.
4. Verge adormida: Talla de fusta, d’estil gòtic tardà, que representa una Verge estirada amb les mans recollides i creuades sobre el ventre. Té el cap recolzat sobre un coixí. Està policromada amb colors vermell i blau, i daurada amb pa d’or.
5. Font del Lleó: Escultura de pedra, de caràcter heràldic, que representa un lleó assegut sobre les seves potes posteriors. Amb la pota dreta sosté l’escut de Reus, en el qual hi ha representada, en relleu, la rosa emblemàtica i hi consta l’any 1779.