Aquest 2017 Reus és la Capital de la Cultura Catalana. Parlem amb Montserrat Caelles, regidora de cultura de l’Ajuntament, sobre el que significa aquesta distinció per a la ciutat, la seva organtizació i els seus continguts.
Què significa per a Reus la capitalitat de la cultura catalana?
A part d’una gran responsabilitat i molta il·lusió, sobretot és una gran oportunitat.
En quins aspectes?
Reus és una ciutat molt activa culturalment, amb un gran prestigi històric cultural i, en aquests moments, ostentant aquesta distinció, tenim l’oportunitat de poder donar una nova empenta cultural, localment i a la ciutadania de tot el territori. És una gran oportunitat de projecció de la ciutat a la resta del país. Tenim, tots plegats, la responsabilitat de saber-la aprofitar, però no l’entendria si no fós de la mà dels agents culturals de la ciutat i de la pròpia ciutadania que en marcaran la clau de l’èxit.
Quants projectes s’han rebut?
Hem rebut un total de 240 projectes aproximadament: a partir d’aquí, la capitalitat està estructurada en cinc eixos o disciplines. Existeixen cinc comissions responsables de cadascun d’ells per treballar plegats sobre com volíem dibuixar aquest mapa cultural d’activitats, alhora de reflexionar com havíem d’enfocar la nostra ciutat i de com havíem de projectar-nos a nivell cultural a l’exterior. S’han realitzat diverses reunions que seguiran al llarg del 2017 i que crec que quedaran com una dinàmica, ja que ens han permès descobrir una nova manera de treballar, més directa i coordinada amb els veritables protagonistes, aspecte determinant a l’hora de prendre decisions. Estem molt satisfets de la quantitat de projectes rebuts, han superat totes les nostres expectatives. És un esdeveniment molt viu i molt obert en molts aspectes. No tenim tancada la realització de projectes ja que esperem que augmentin els recursos econòmics dels que disposem. La majoria dels projectes que hem anunciat provenen des de les entitats, amb algun impulsat per la regidoria com el festival FAR, un projecte ambiciós que neix amb vocació de continuïtat per a la ciutat. És quelcom que quedarà i aquest és un dels valors que ens pot deixar la capitalitat.
Quins són aquests cinc eixos temàtics?
Ens vam plantejar com organitzar l’allau de propostes i projectes rebuts. Vam tenir clar que havíem d’establir algun criteris i vam decidir que el millor era per eixos temàtics. Els eixos són ‘Història i Patrimoni’, ‘Tradició i Festes populars’, ‘Llengua, literatura i pensament’, ‘Arts i Creació’ aquest dividit en diversos subeixos degut a la gran quantitat de disciplines amb l’objectiu de treballar cadascuna d’una manera més específica, i el darrer és ‘Coneixement, creativitat i innovació’.
Quin és el segell propi de Reus?
La nostra pròpia singularitat. El que hem de fer és identificar-la, donar-la a conèixer i posar-la en valor. Facilitar que tot aquest talent pugui expressar-se i oferir els fruits que donarà al llarg del 2017. Reus té molts valors, molts actius que són únics i que ens identifiquen com una Capital de la Cultura bastant potent i molt diferenciada de la resta.
I al 2018?
El 2017 serà una gran èxit però no treballem només per enguany sino a nivell de reflexió sobre què tindrà continuïtat, què quedarà a la ciutat. El 2017 serà un gran èxit segur però ho serà si som capaços d’aconseguir que posteriorment hi hagi una millora cultural a la ciutat. És una oportunitat de consolidació i de creixement
Què diries als ciutadans perquè s’impliquin en l’esdeveniment?
Reus som tots i la capitalitat sense tots no té raó de ser. A banda de tots els agents culturals, són els ciutadans els autèntics protagonistes, sense ells no tindria cap sentit. Els demano la seva implicació i que s’ho facin seu.