L’alcalde de Salou ha demanat, avui, en roda de premsa que es revisi la llei pels establiments comercials a municipis turístics. Aquests es veuen obligats a tancar a les 22 hores, segons la resolució SLT/2258/2021, de 16 de juliol, per la qual s’estableixen mesures de restricció de la mobilitat nocturna per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 en el territori de Catalunya.
Pere Granados ha argumentat que “durant tota la pandèmia, el sector del comerç és un dels que millor ha treballat, complint amb totes les recomanacions i lleis sanitàries”. I ha destacat que “no ha estat focus de contaminació vírica”, per la qual cosa “considerem que no s’entén la retallada d’horaris que ha aplicat el Govern de la Generalitat de Catalunya, enfront d’altres activitats que poden tancar a les 0.30 h”.
L’alcalde ha parlat de “manca de sensibilitat vers el fet turístic”, atès que “nosaltres, com a municipi turístic, sempre hem tingut un horari de tancament diferent”, ja que “la nostra activitat, el comerç de costa, és molt diferent del d’interior”.
Granados ha demanat a la Generalitat de Catalunya que reconsideri la seva mesura, “de forma urgent”, que entengui quina és la necessitat del comerç de costa i que deixi obrir els establiments, d’acord amb aquesta singularitat de poder tancar més tard, ja que, en cas contrari, “s’està fent un mal que serà difícil de reparar”.
L’alcalde ha expressat el seu suport a tot el comerç de Salou i a tot el comerç de costa que pateix aquesta situació “injusta”, tal i com l’ha qualificat.
Finalment, ha tornat a fer referència la manca de sensibilitat de la Generalitat vers el turisme, en el sentit que es donen dades errònies i irreals sobre els contagis de COVID-19 que es detecten als municipis turístics. Per Granados, “no s’entén que a Salou, un municipi que triplica la seva població en temporada, i més, els caps de setmana, ens comptabilitzin, només, 27.000 habitants, als efectes de calcular la ratio de contagi, fent incrementar erròniament els indicadors”. Així mateix ha dit que “demanem al Govern de la Generalitat de Catalunya que faci el favor de corregir això i donar unes dades reals que demostren que els casos de contagi, d’acord amb la població de Salou, tant de residents com la flotant, són un índex que està per sota de la mitjana de Catalunya, i, per tant, que és una destinació turística segura”.
Per la seva banda, el regidor de Dinamització, Hèctor Maiquez, ha explicat que “som conscients que l’evolució de la pandèmia condiciona tota l’activitat”, però “és important que les mesures siguin quirúrgiques i es prenguin amb un veritable coneixement de l’àmbit en el qual s’apliquen, per tal de no perjudicar, innecessàriament, un sector, el del comerç, que ja ha patit prou. Salou, atesa la seva idiosincràsia té un funcionament diferent de les ciutats d’interior”, ha recalcat. Per la seva banda, el president de l’Associació Shopping Salou Comerciants i Empresaris, Juli Vilaplana, que ha agraït el suport de l’Ajuntament, ha dit que la sensació que tenim és la de “frustració”. Vilaplana ha lamentat la “falta de sensibilitat de la Generalitat vers el comerç” a l’hora de prendre decisions “a corre cuita”. Finalment, el representant dels comerciants ha destacat l’esforç que hem fet en inversions per tal que els negocis fossin segurs i ha afirmat que “decisions d’aquesta mena l’’únic que fan és enfonsar el sector del comerç, que ja està prou tocat”.
A la roda de premsa d’avui hi ha assistit, també, Elaine Mcparland, presidenta de l’Associació Empresarial de la Zona Turística de Salou (ASETS), i diversos comerciants i empresaris de Salou afectats per la nova mesura que els resta dues hores per poder vendre de cara al públic, diàriament.