La regidoria d’Empresa i Ocupació posa en marxa la campanya participativa “Com transformaries el món?”, emmarcada en el projecte Reus Espais Vius de revitalització estratègica del comerç de Reus. La campanya vol incidir en la transformació com a idea per generar un canvi positiu, i vol implicar la ciutadania en el muntatge d’una proposta artística participativa que ha de servir per donar a conèixer el projecte d’impuls comercial.
S’iniciarà amb un treball previ amb la ciutadania, i es traduirà en la creació d’intervencions artístiques als aparadors dels espais comercials buits. Es crearà així una ruta d’aparadors artístics amb tots els espais comercials buits intervinguts, oferint una proposta cultural innovadora i de qualitat artística. Aquesta ruta estarà acompanyada de visites guiades.
Cada aparador explicarà un concepte relacionat amb una problemàtica medi ambiental o social. El condicionant que tindran els artistes serà que els materials que utilitzin han de ser materials residuals. El repte és: Transformar el residu en art. Les obres es realitzaran a partir dels residus que generem les persones en la nostra quotidianitat.
Implicació de la ciutadania
Abans de tot, es farà el treball previ amb la ciutadania: la campanya “Com transformaries el món?”. Amb aquesta pregunta començarà una acció que convidarà a la ciutadania a reflexionar i a formar part del projecte. Les respostes quedaran recollides dins d’uns globus terraqüis, dissenyats i elaborats per les artistes Nuri Mariné i Cristina Ferré, i col·locats a diversos espais de la ciutat: Mercats Central i Carrilet, la Fira Centre Comercial, Centre Comercial el Palloll i Hospital Universitari St. Joan de Reus.
La ciutadania podrà agafar una butlleta, escriure la seva resposta i dipositar-la dins d’aquesta bola que representa el món. De totes les respostes recollides se n’escolliran algunes que seran interpretades i transformades en intervencions d’artistes locals i que s’ubicaran als locals comercials buits del Raval Robuster i Raval Sant Pere.
Aquesta acció es complementarà durant els mesos d’estiu amb la creació de globus terraqüis de petit format que s’aniran distribuint per diversos espais de la ciutat i que seran realitzats per diverses entitats i activitats d’estiu de diversos departaments municipals adreçades als infants.
També s’iniciarà durant les properes setmanes una campanya que vol sensibilitzar com accions quotidianes afecten al nostre planeta. Es demanarà la col·laboració de les entitats comercials de la ciutat perquè els seus associats acullin en el seu comerç algun dels cartells que mostren missatges com:
- Una tercera part del menjar que cuinem es llença. Aprofitant els aliments cuidem el planeta.
- Cada minut es ven un milió d’ampolles de plàstic a tot el món. Reciclant 1 ampolla de plàstic guanyes 6 hores de llum.
- Al 2050 hi haurà més plàstic que peixos als oceans. El consum local sostenible eviita els plàstics de transport, embalatge i envàs.
- Es necessiten més de 3.000 litres d’aigua per fabricar un texans. Un armari sostenible et cuida a tu, el medi ambient i l’economia local.
La proposta té el doble objectiu de posar en valor els aparadors buits a través de les intervencions artístiques; i donar visibilitat a la comunitat artística de Reus. Mentre que la campanya ha de permetre donar a conèixer els ravals Sant Pere i Robuster com una zona comercial futura; donar a conèixer als emprenedors els espais comercials buits disponibles; oferir als ciutadans una proposta d’oci cultural vinculada amb el projecte; i oferir la possibilitat de conèixer iniciatives innovadores i de qualitat artística a nous públics.