L’Auditori de Fira Reus ha estat l’escenari on ha tingut lloc l’acte de presentació del document final de l’Estratègia de Desenvolupament Socioecòmic i d’Ocupació de Reus, un projecte liderat des de la regidoria d’Empresa i Ocupació, que ha comptat amb la col·laboració de Mas Carandell.
A l’acte hi han pres part l’Alcalde de Reus, Carles Pellicer; la Vicealcaldessa, Noemí Llauradó; la directora de l’Oficina de Treball de Reus, Araceli Terzan Cambra; i el regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats.
L’objectiu d’aquest projecte és promoure el desenvolupament econòmic integral, intel·ligent i sostenible de la ciutat de Reus, però obert a tot el Camp de Tarragona, per establir aliances i treballar amb visió global i territorial, “un projecte que des de Reus mira i llegeix la realitat local des d’aquesta voluntat reiterada i manifesta de lideratge de la ciutat”, ha manifestat l’alcalde, Carles Pellicer, posant de relleu també la importància de l’ocupació com a pilar de la societat, i de tota la feina feta al llarg d’anys per potenciar polítiques d’ocupació.
És el resultat dels Espais d’Acció Col·lectiva que, organitzats des de l’any 2018 amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i en el marc els Programes de suport al desenvolupament local, han estat oberts a la participació dels protagonistes: administració, ens locals, agents socials i econòmics, centres de formació, associacions, tercer sector, cooperatives, empreses, professionals, persones treballadores, estudiants i ciutadania.
La vicealcaldessa, Noemí Llauradó, ha explicat que “ens ha permès treballar a través de l’anàlisi, la investigació, l’acord, la planificació, i l’execució d’uns determinats projectes que s’han definit de manera compartida i amb uns objectius concrets. Treballar d’una manera que ens permeti avançar-nos als problemes que ens pugui plantejar el futur. Un plantejament en què totes les accions estiguin alineades amb uns objectius finals i en què tots els plans i estudis es coordinin de manera eficient entre ells i amb un objectiu comú: millorar la ciutat i la qualitat de vida dels reusencs i reusenques”.
El Pla d’Acció inclou 32 actuacions específiques que seran les que s’aniran desenvolupant per odre de prioritat. El regidor Carles Prats ha remarcat que “per nosaltres és molt important crear ocupació de qualitat i noves oportunitats per a les empreses. Perquè darrere del llocs de treball hi ha les persones, que confien amb nosaltres per disposar d’un futur millor”.
La directora de l’Oficina de Treball de Reus, Araceli Terzan, ha posat en valor la importància d’iniciatives com l’Estratègia de Desenvolupament Socioeconòmic i d’Ocupació de Reus; i la directora de Mas Carandell, Montserrat Pagès, n’ha explicat el detall amb una presentació.
Un dels principals objectius de l’Estratègia és reduir les desigualtats en el mercat de treball a nivell local. La diagnosi realitzada ha estat la base sobre la qual dissenyar, adequadament, aquestes polítics ja que ha permès identificar i caracteritzar, de manera rigorosa, els grups més afectats per l’atur, així com també les necessitats de formació i les demandes de professionals de les empreses de la ciutat i el territori.
Aquesta Estratègia es planteja per al període 2021 a 2030, però comptarà amb plans d’acció bianuals. El primer pla d’acció s’executarà del 2021 al 2023 i, de manera consecutiva, es repetirà cada dos anys per adequar l’estratègia a la realitat de cada etapa. El regidor Carles Prats ha estat l’encarregat de plantejar els 6 grans projectes estratègics, que són:
- Consolidar els sectors estratègics de la ciutat per millorar el posicionament de les empreses del territori
- Donar suport a microempreses i petites empreses a través del foment de l’emprenedoria i l’ajuda a les empreses locals per consolidar la seva presència
- Potenciar l’oferta formativa del territori
- Activar una governança de la planificació estratègica que ens permeti fomentar la col·laboració público-privada i la cocreació de projectes entre diversos agents locals
- Disposar d’una mirada territorial, a tots els àmbits, que ens permeti impulsar projectes estratègics d’abast supramunicipal i que impliquin al territorial
- I, finalment, fomentar una ocupació de qualitat