L’Arxiu se suma als actes de celebració de la Setmana Internacional dels Arxius

Del 7 a l’11 de juny se celebra la Setmana Internacional dels Arxius i l’Arxiu de Reus ha programat una sèrie d’actes per tal de sumar-se a aquesta celebració.

El Dia Internacional dels Arxius
El Consell Internacional d’Arxius (ICA) , l’any 2007, va oficialitzar el dia 9 de juny com el Dia Internacional del Arxius. Aquest dia va ser elegit perquè el 9 de juny de 1948, l’ICA es va establí sota els auspicis de la UNESCO. Aquesta elecció fou aprovada de seguida i adoptada per la comunitat arxivística internacional.

“Els arxius custodien decisions, actuacions i memòria. Els arxius conserven patrimoni únic i irreemplaçable que es transmet de generació en generació. Els documents són gestionats en els arxius des del seu origen per a preservar el seu valor i el seu significat. Els documents són fonts fiables d’informació que garanteixen la seguretat i la transparència de les actuacions administratives. Juguen un paper essencial en el desenvolupament de la societat contribuir a la constitució i salvaguardar de la memòria individual i col·lectiva. El lliure accés als arxius enriqueix el nostre coneixement de la societat, promou la democràcia, protegeix els drets dels ciutadans i millora la qualitat de vida.”

Declaració Universal sobre els Arxius, aprovada en l’Assemblea General del Consell Internacional d’Arxius, Oslo, setembre de 2010.

El tema triat per aquest any 2021 és el d’#empoderarelsArxius.

Programació
L’Arxiu Municipal de Reus junt amb l’Arxiu Comarcal del Baix Camp han programat tot un seguit d’activitats per tal de donar a conèixer a la ciutat i a la comarca què són els arxius i quines són les seves funcions i la tasca que realitzen i contribuir d’aquesta manera en la celebració del Dia Internacional dels Arxius.

Essent conscients que cal reforçar l’acció pedagògica per donar-se a conèixer, el dia 8 de juny es duran a terme dues visites guiades, una a les 10:00 h del matí i l’altra a les 17:30 h, amb la finalitat d’explicar les tasques principals que fan els professionals de l’arxivística així com també el paper social que duen a terme els arxius.

El dimecres 9 de maig, a les 17:30 h, s’inaugurarà la mostra documental on es donaran a conèixer alguns dels pergamins amb segells  – del fons Municipal Reus – que han estat restaurats al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) i que van ser objecte d’una subvenció l’any 2019. També s’hi mostraran pergamins amb segell del fons March.

A la mateixa hora, el Dr. Daniel Piñol, professor titular de Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la Universitat de Barcelona, ens oferirà la conferència “Els pergamins segellats de l’Arxiu”, en la que  tractarà el significat dels segells en els pergamins com a signe de validació i autenticació d’un document.

Dijous 10 de juny a les 17:30 h, el Dr. Pau Castell, professor del departament d’Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica de la Universitat de Barcelona,  pronunciarà la conferència “Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes al Camp de Tarragona”. Aquest acte, es vincula amb  el celebrat al Casal de les Dones el passat dia 8 d’abril, en el marc de la restitució de la memòria de les dones condemnades per bruixeria. Serà presentat per la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores Juanpere.

En l’acte s’exposarà el llibre d’actes municipals de 1548 on estan documentades les primeres referències a casos de bruixeria de Reus.

Divendres 11 de juny, a les 18:00 h, la restauradora-conservadora Anna Ferran i la coordinadora de l’especialitat de document, obra gràfica i fotografia del CRBMC, Carme Batlliu, ens explicaran el procés de restauració dels pergamins exposats i ens oferiran posteriorment un taller de d’elaboració del nostres propi segell (ja sigui de cera o estampat).

L’aforament de tots els actes és limitat i es requereix inscripció prèvia a través del telèfon 977 010 054.

Tant la conferència del dia 9 com la del dia 10 seran accessibles posteriorment a través de les pàgines web de l’Arxiu Municipal i de l’Arxiu Comarcal.

Arxiu i els més petits
Al llarg de tota la setmana, tant l’Arxiu Municipal de Reus com l’ACBC difondran per les xarxes el vídeo de presentació d’en Pere l’@rxiver i Coia l’@rxivera, els dos personatges infantils creats per fer divulgació entre el més petits. L’acció pedagògica és fonamental i en Pere i la Coia ens ajuden a explicar com és i què fa l’arxiu de la seva ciutat i la seva comarca.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.