L’Ajuntament de Reus redactarà el Pla Local d’Educació de la ciutat amb la voluntat de repensar tant els rols com les estratègies a seguir per garantir un ple dret a l’educació. Amb la voluntat d’iniciar un procés de diagnosi de la situació actual i de planificació de futur, el consistori planifica les polítiques educatives des de l’àmbit local com una de les estratègies clau de treball.
Daniel Recasens, regidor d’Educació, explica que “volem descriure i analitzar la situació socioeducativa de Reus, definir els objectius i eixos de treball a desenvolupar en els propers anys i enfortir les xarxes de participació i treball en matèria de polítiques educatives a nivell local”. D’aquesta manera es podran determinar les actuacions prioritàries tenint en compte els aspectes claus detectats a l’anàlisi de la situació socioeducativa de Reus.
L’elaboració del Pla va estretament lligada amb la transformació del Consell Escolar Municipal en un Consell Educatiu de Ciutat, per tal que esdevingui un òrgan de participació que inclogui els elements actius educatius de la ciutat, més enllà dels centres escolars.
L’educació s’entén també al llarg de la vida, una educació a temps complert, entenent que aprenem en tots els espais de la vida quotidiana i que ho fem en tots els moments de la nostra vida. Cal, per tant, allunyar-nos del concepte restrictiu de l’educació reduïda a infants i joves i relacionada només amb els centres educatius. Aquesta mirada àmplia ve recollida en diverses actuacions del Pla d’Acció Municipal, així com el propi impuls de la creació del Pla Local d’Educació.
La base de l’elaboració del Pla tindrà en compte una participació més extensa del teixit educatiu de la ciutat: centres educatius, famílies, alumnat, entitats de lleure educatiu, empreses de serveis educatius, diversos departaments municipals, etc. Tot el procés de participació es podrà seguir a través de la plataforma Reus Participa (http://participa.reus.cat).
Una de les accions del Pla preveu una enquesta que servirà de recollida d’informació. Hi podrà dir la seva qualsevol ciutadà de 14 anys o més i estarà obert tant a persones empadronades a Reus com fora de la ciutat, però que desitgin participar-hi per tenir altres vinculacions amb el municipi.
També es preveuen diferents tallers participatius tant per elaborar la diagnosi, com per fer el pla d’acció. Això permetrà detallar les necessitats detectades i també determinar les accions a fer a partir de les aportacions rebudes.
El procés d’elaboració del Pla s’estructura en cinc fases, des de la recollida d’informació, comunicació i difusió del procés de participació, que és la fase inicial actual, a les fases de deliberació, debat i recollida d’aportacions; la de retorn dels resultats; la d’avaluació del procés de participació i, finalment, la de seguiment de l’execució dels resultats.
Hi haurà un grup impulsor, encapçalat pel mateix regidor d’Educació, Daniel Recasens, que estarà format per diferents representants de la mateixa regidoria; del teixit escolar, tant de les llars d’infants, com de primària i secundària (ja sigui d’escoles públiques com de concertades), però també per altres representants d’altres sectors: famílies d’alumnes, coordinadora d’Esplais i Escoltes de la Ciutat o altres tècnics d’altres departaments de l’Ajuntament, com Joventut o Participació.
I, finalment, també hi haurà una comissió de seguiment del Pla que serà vigent durant tot el procés de participació i vetllarà per la seva transparència. El formaran el regidor i dues persones més de la regidoria, dos representants d’entitats, dos representants de la ciutadania i un representant del Consell Escolar Municipal.