El Punt de Voluntariat organitza jornades gratuïtes de formació per a les persones i entitats usuàries d’aquest servei municipal que depèn de la Regidoria de Benestar Social. L’objectiu és facilitar eines, tant a les persones voluntàries com a les responsables de les entitats, per tal de poder realitzar d’una manera més conscient i més profitosa la tasca de voluntariat.
Aquesta setmana ha organitzat una formació presencial adreçada a les persones voluntàries usuàries amb el títol «Comunicació i assertivitat en el voluntari/ària». Les sesions han tingut lloc els dies 4, 5 i 6 de maig al matí al centre cívic Ponent. La formació, impartida per personal de la Fundació Santa Maria de Siurana, ha estat de vuit hores i s’ha fet amb la garantia de les mesures necessàries per evitar el contagi de la Covid. Aquest curs ha estat subvencionat per l’Ajuntament de Reus i pel Pla de Formació de l’Associacionisme i Voluntariat de Catalunya.
Més endavant, els dies 19 i 25 de maig i 2 i 9 de juny, El Punt de Voluntariat ha programat una formació en línia de dotze hores adreçada a les entitats. En aquesta ocasió el curs, que impartirà la Federació Catalana de Voluntariat Social, tractarà sobre tècniques i recursos per a la captació i selecció de persones voluntàries.
Les persones de les entitats que hi vulguin assistir aquesta jornada s’han d’inscriure en aquest enllaç abans del 15 de maig.
La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, fa una valoració positiva d’aquest servei municipal: «Un dels efectes positius de la pandèmia, si es pot dir així, és la solidaritat generada. A Reus, el nombre de persones que volen dedicar una part del seu temps a l’acompanyament dels col·lectius més vulnerables de la ciutat ha augmentat molt en els darrers mesos. De totes maneres, tot i que fer voluntariat és una tasca que tothom pot fer, requereix unes habilitats específiques que es poden adquirir a través de formacions com les que organitza el Punt de Voluntariat. Per això, és important, que tothom que vol fer voluntariat es formi».
Increment del nombre de persones que volen fer voluntariat
Des de l’1 de gener fins al 30 d’abril d’aquest any 2021, s’han apuntat 76 noves persones voluntàries a través del Punt de Voluntariat. Pel que fa a l’edat, 21 persones tenen entre 18 i 30 anys; 52, entre 31 i 65; 2 són majors de 65 anys, i 1 té 17 anys. Pel que fa al gènere, 48 són dones i 28, homes. Cal destacar que el nombre de persones ateses pel Punt de Voluntariat està creixent de manera considerable, ja que l’any 2019, es van atendre 81 persones i enguany, en només quatre mesos, ja se n’han atès 76.
Horari d’atenció del Punt de Voluntariat
L’objectiu d’aquest servei municipal és promoure i informar dels projectes de voluntariat que ofereixen les entitats de la ciutat amb la finalitat d’atraure persones voluntàries. Així mateix, assessora les persones que volen fer voluntariat i necessiten conèixer l’oferta i on dirigir-se. També col·labora amb les entitats socials per tal que puguin implementar els seus projectes i per facilitar-les el contacte amb possibles persones voluntàries.
El Punt de Voluntariat està ubicat al Centre Cívic del Carme (plaça de la Patacada, 10) i l’horari d’atenció al públic és els dimarts de 17 a 19 h i els dijous de 10 a 12 h.
Per a més informació sobre el Punt de Voluntariat es pot consultar aquest enllaç.
Voluntariat per la llengua
Durant el primer quadrimestre d’enguany, el Punt de Voluntariat de Reus ha informat 14 persones que volien fer voluntariat sobre la possibilitat de fer voluntariat per la llengua, és a dir, de formar part d’una parella lingüística, i els ha derivat a aquest servei.
A més, del 3 al 15 de maig es pot visitar la mostra “Quan parles fas màgia”, una exposició de la Direcció General de Política Lingüística que forma part de la nova campanya del Voluntariat per la llengua, al Centre Cívic del Carme de Reus.