El Banc de Sang activa la Marató de donants de sang a Cambrils, la campanya més multitudinària de l’any que enguany té com a lema ‘Donar sang és una altra pel·lícula’.
La Marató d’enguany canvia el seu format per adaptar-se al funcionament de la donació des de l’inici de la pandèmia. Per això, la jornada única es converteix en dos dies consecutius de donació a la Galeria Coberta Tir amb Arc. Camí del Cementiri-Zona Esportiva Av. Darwin de Cambrils 13 i 14 de maig de 9 a 21h .
Durant els dos dies, l’objectiu és aconseguir 400 donacions de sang que permetran tractar prop de 1200 pacients als hospitals catalans i ajudaran a mantenir les reserves de sang a un bon nivell.
‘Donar sang és una altra pel·lícula’
La pandèmia ha fet que la donació de sang també s’hagi d’adaptar al nou context. Ara cal reservar hora per evitar acumulacions de gent, no es poden fer activitats al carrer, cal portar mascareta per donar i els busos de donació s’utilitzen només en campanyes excepcionals.
És per això que ‘Donar sang és una altra pel·lícula’. Sota aquest lema la Marató de Donants de Sang està ambientada en el cinema, i els donants poden reservar hora al web com si reservessin una butaca. A més, els donants també tindran crispetes a les sales de donació i seran rebuts amb una catifa vermella.
Durant la donació o al final, podran fer-se una fotografia amb cartells amb frases mítiques de pel·lícules adaptades a la donació.
La plataforma de vídeo en streaming Filmin col·labora amb la Marató de Donants de Cambrils, i tots els donants tindran una subscripció de franc d’un mes on podran veure una col·lecció de pel·lícules relacionades directament o indirectament amb la donació de sang.
Participa amb la teva història i el filtre d’Instagram
Durant la Marató descobrirem històries de pel·lícula relacionades amb la donació per part de donants i receptors. Al web donarsang.gencat.cat/MsangCambrils es poden veure des d’avui els tràilers d’aquestes històries plenes d’altruisme, passió i emoció.
Històries com la del David, que al març, amb la por del confinament absolut, va sortir a donar sang i es va trobar per sorpresa la seva germana.
O la Mireia, infermera, donant de sang i medul·la. Es va tatuar al braç el dia 29 d’octubre de 2019 per recordar la data que va ser donant de medul·la. Cada 29 d’octubre ve a donar sang per recordar aquell moment.
També la història de Marc, que va sortir amb tres amics a fer una excursió a la muntanya i, ja de tornada, va caure i els amics no el podien localitzar. Després de moltes hores, els bombers el van trobar amb hipotèrmia i amb fractures greus. Va rebre molta sang.
O la del Jordi, nedador i ex pacient COVID. Va estar 10 dies ingressat a l’Hospital de Reus i, un cop superada la malaltia, va fer-se donant de plasma per ajudar altres persones.
Els hem convertit en tràilers de pel·lícula. A més, tothom qui vulgui pot enviar un vídeo breu de la seva història de pel·lícula sobre la donació al Whatsapp del Banc de Sang (677 071 756) i es podrà veure als perfils de xarxes socials (@donarsang).
A Instagram, tothom pot utilitzar el filtre amb la imatge de la Marató i compartir-lo. S’hi pot accedir des del compte de Instagram del Banc de Sang (@donarsang)o bé des d’aquest enllaç: https://www.instagram.com/ar/1308468156172257.
Donar sang, un hàbit cívic
De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:
- Tenir més de 18 anys
- Pesar 50 quilos o més
- En cas de ser dona, no estar embarassada
Per donar sang no cal estar en dejú.
Al web www.donarsang.gencat.cat es dona resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.