Reus manté en xifres molt elevades la recollida de roba usada a través dels contenidors específics repartits per la ciutat, i va assolir l’any passat la xifra de 264.958 quilos de roba. Si al llarg del 2018 es van recollir 215.749 quilos de roba, durant el 2019 es va arribar als 279.974 quilos. La xifra de 2020 és lleugerament inferior molt probablement pels efectes de la pandèmia i la davallada general d’activitat, tot i que malgrat l’esclat d’aquesta i les restriccions, la recollida es va mantenir com a servei essencial als 62 contenidors del municipi.
Per tal de facilitar a la ciutadania la localització dels contenidors de roda usada, i incrementar encara més les dades de recollida, l’Ajuntament disposa al Geoportal del web municipal reus.cat, d’un mapa amb la ubicació dels punts on es pot dipositar la roba. “El coneixement del servei i la conscienciació ciutadana són dos dels factors que permeten augmentar les xifres de recollida, per aquest motiu amb les accions de comunicació previstes al pla de sensibilització que portem a terme, continuem treballant en la difusió d’iniciatives d’economia circular, reciclatge i reaprofitament”, explica el regidor de Medi Ambient i Recursos Humans, Daniel Rubio.
La recollida de tèxtil significa un estalvi en les despeses de recollida i eliminació de residus urbans; i alhora contribueix a desenvolupar projectes de caràcter social. El servei d’instal·lació dels contenidors i recollida de roba usada a Reus el porta a terme la Fundació Amiga Formació i Treball, que impulsa iniciatives socials i laborals a persones que es troben en una situació de vulnerabilitat.
Respecte als usos i destinacions de la roba recollida, un 63% del tèxtil recollit es prepara per a la reutilització a Espanya i d’altres països; un 33% es prepara per al reciclatge en noves fibres i fils; i un 4% per a cogeneració elèctrica i calorífica. Pel que fa l’impacte mediambiental, aquesta producció responsable, dins el marc dels ODS de l’Agenda 2030, implicat un estalvi d’emissions de CO2 de més de 59 milions de tones en el conjunt de Catalunya, on la Fundació Formació i Treball té 1.050 contenidors ubicats a més de 240 municipis i al 2020 va 16.000.000 kg de roba i complements a les seves plantes.