Presentat el cicle d’activitats “Pròleg Gabriel Ferrater”

Presentat el cicle d’activitats “Pròleg Gabriel Ferrater”

El pròxim dissabte 20 de març s’inaugura el cicle «Pròleg Gabriel Ferrater» amb la proposta escènica «Al cor d’una rosa de fulles moixes» que la Gata Borda ha fet amb un recull de textos i poemes de Gabriel Ferrater, i que es farà a les 12:00 h als jardins de la Casa Rull. Per reservar l’entrada i en compliment de les mesures Covid 19, cal fer un correu a info.biblioteques@reus.cat.

Les Biblioteques Municipals, amb el suport de l’IMRC i de la mà de l’Associació Gosar Poder que farà el comissariat, han programat diversos actes per a l’any 2021, com a pròleg de l’activitat de l’any 2022. Per al primer semestre de l’any 2021, a banda d’»El cor d’una rosa de fulles moixes», hi haurà el divendres 26 de març la presentació a l’Institut Gabriel Ferrater de l’exposició itinerant, produïda per La Brida Creació d’Espais que, al llarg de l’any, passarà per diversos centres.

El programa «Pròleg Gabriel Ferrater» té l’objectiu de preparar la ciutat natal del poeta cap a la commemoració de l’Any Gabriel Ferrater que s’escau el proper 2022 (100 anys del naixement i 50 de la mort), tot iniciant un treball en xarxa amb diferents àrees de l’Ajuntament i amb diverses entitats. La idea és generar algunes propostes que difonguin la figura polièdrica del poeta, que també va ser lingüista, crític, traductor i professor entre els seus convilatans per tal de reconèixer la seva aportació en l’àmbit de la literatura catalana i la cultura en general. Compta amb el suport de la Diputació de Tarragona.

Segons ha explicat el regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, “ hem volgut preparar ja durant aquest any un conjunt d’actes que ens posin en boca l’Any Ferrater, que ens hi apropin. I, a més, volem que siguin actes d’àmbits diferents i molt diversos; igual com va ser de polièdrica la figura de Ferrater, volem que els actes que s’organitzin també siguin diversos”.

Gabriel Ferrater va néixer a Reus l’any 1922, on va viure fins que va arribar la Guerra Civil amb el seu germà Joan Ferraté, també escriptor, traductor i editor. Després va viure a França, Barcelona, Alemanya, fins que es va establir a Sant Cugat com a professor de la incipient Universitat Autònoma de Barcelona, i on va morir als 50 anys d’edat.

El mes d’abril, els dies 10 i 11, tindrà lloc la representació del poema «In Memòriam» al Teatre Bartrina, una producció de Toni Veciana amb la interpretació de Pau Ferran, Mariona Quadrada i Bàrbara Roig, i el dia de Sant Jordi es realitzarà un «Scape room» per a joves dels instituts de Reus, una activitat dinàmica sobre els principals trets de la vida i obra de Gabriel Ferrater.

El mes de maig, mes del natalici del poeta, tindrà lloc, el dia 20 la presentació d’un llibre infogràfic, que amplia els continguts de l’exposició realitzada per la Brida, i la realització de la ruta literària elaborada per l’Associació Gosar Poder pels principals escenaris de la ciutat on ell va viure el dissabte dia 22 a les 12 del migdia.

La programació acaba el mes de juny amb la presentació del Fons Gabriel Ferrater Soler de la Biblioteca del Centre de Lectura amb la conferència de Ramon Gomis el dia 11 a les 7 del vespre i la Jornada «SEIEM? 2021» del dia 25 de juny on les Biblioteques Municipals donaran a conèixer les propostes d’activitats educatives que oferiran als centres educatius durant el curs 21-22 en una sessió matinal per fomentar el coneixement de Gabriel Ferrater entre els infants i adolescents de la ciutat.

La voluntat és que abans de l’estiu es presenti el programa d’activitats «Pròleg Gabriel Ferrater» del segon semestre de l’any 2021.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.