L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i el regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, han presentat aquest dimarts, 16 de febrer en roda de premsa la “Memòria justificativa per a l’exercici de l’activitat econòmica de comercialització d’energia elèctrica”, que el Govern de Reus portarà a votació del ple de l’Ajuntament del divendres 19 de febrer. El document recull el treball de la comissió d’estudi integrada per membres de la corporació (el regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, que n’és el president; i les regidores d’Hisenda, Mariluz Caballero, i d’Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui) i tècnics municipals; i valida la viabilitat econòmica, social i ambiental d’una empresa energètica municipal.
La memòria avala la creació d’una empresa municipal d’energia com un instrument que ha d’iniciar la transició cap a un model energètic més sostenible; maximitzar la generació d’energia per mitjà de recursos renovables locals; i reduir tant el consum com els costos de l’energia, amb mesures d’estalvi i fent un ús més intel·ligent dels recursos.
La memòria recorda que l’Ajuntament i les empreses municipals tenen anys d’experiència amb la instal·lació i gestió de plantes solars per a l’autoconsum de les seves dependències, i amb excedents injectats a xarxa per minimitzar la dependència de l’energia de mercat. Per optimitzar al màxim les instal·lacions de generació elèctrica renovable, segons conclou la memòria, cal disposar d’un operador que faci de lligam entre generació i consum. És a dir, un organisme que pugui gestionar la capacitat municipal generadora d’energia (l’actual i la futura) i faci les funcions de subministradora a l’Ajuntament i els seus ens dependents.
Alhora, l’empresa municipal pot ser un element arrossegador i sensibilitzador de la ciutadania i del teixit empresarial, per avançar cap a la implantació de models energètics més sostenibles i propers al territori. Així, l’empresa municipal s’ha de convertir en una eina útil per accelerar el canvi de model energètic des de l’àmbit municipal i amb visió d’interès general.
La memòria econòmica planteja els primers anys de d’activitat de l’empresa com els del desplegament de l’activitat comercialitzadora i generadora, amb l’objectiu de gaudir d’energia mes barata i per poder optimitzar els resultats i poder disposar de recursos econòmics per ampliar encara més la capacitat de generació. A partir del quart any d’activitat és quan es podran fer altres tasques com estudis energètics a tercers, estudis per reducció de potencies contractades, d’optimització d’equipament per reduir la despesa elèctrica, auditories energètiques, entre altres.
El primer any de funcionament, l’activitat es preveu deficitària, ja que no esta encara constituïda com a comercialitzadora i no disposa de cap ingrés. No obstant, els anys successius es compensa el resultat negatiu i es demostra com a clarament viable. La tendència positiva s’accentua a l’incrementar la inversió pròpia, i posar en servei mes instal·lacions per generació pròpia i Km 0, que resulta a un preu mes barat i estable. Aquest increment de la generació amb recursos propis es la que dotar de contingut de manera mes substancial l’activitat i genera recursos per abordar altres projectes en el camp de l’energia i la sostenibilitat
Amb tot, la memòria arriba les conclusions següents:
- L’alternativa més viable i garantista per a la gestió de l’energia elèctrica és una comercialitzadora elèctrica integrada en l’estructura de Reus Serveis Municipals SA, que ja inclou en els seus estatuts l’activitat de generació d’energia elèctrica i la comercialització.
- L’activitat és viable econòmicament, en tant que desenvolupar l’activitat d’un operador com a comercialitzador energètic, per si mateixa pot generar benefici econòmic. Invertir en projectes de producció d’energia renovable permet tenir un millor control del preu de l’energia, baixar el preu del kWh i alhora augmentar encara més els estalvis anual.
- Disposar d’un operador energètic local permet anar més enllà de comprar i vendre energia i es pot de convertir en una eina útil per accelerar el canvi de model energètic des d’una perspectiva d’interès general. A mig termini, l’operador energètic ha de permetre oferir altres serveis com auditories energètiques, gestió dels consums, assessorament, etc… I, igualment, en un futur es poden plantejar polítiques de suport a famílies vulnerables i en règim d’exclusió social amb descomptes, bons socials o altres fórmules que garanteixin el subministrament elèctric.