Malgrat que ha estat un any complicat a causa de la crisi actual de la Covid-19, el concurs literari “AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries” ha mantingut la seva alta participació amb un total de 2.973 alumnes registrats de 223 centres educatius de Catalunya, Illes Balears, País Valencià, Andorra, Aragó i Catalunya Nord. L’IES Cayetano Sempere d’Alacant, per segon any consecutiu, és el centre més participatiu dels territoris de parla catalana amb un total de 259 inscrits.
De Catalunya participen a AMIC-Ficcions un total de 2.134 joves. Més en concret, la demarcació de Barcelona ha arribat als 1.513 participants, Girona als 418, Tarragona als 128 i Lleida als 75.
També, 376 alumnes s’han inscrit d’Alacant, 106 de Castelló i 45 de València, arribant als 527 participants en tot el País Valencià.
A les Illes Balears 232 nois i noies s’han inscrit en el concurs. L’illa amb més participació és Mallorca amb 102 alumnes, seguida de Menorca amb 78 i Eivissa amb 52.
A més, per primer cop, s’han unit al concurs literari 47 estudiants de La Llitera (Osca). I, s’ha consolidat la participació en el Matarranya (Terol) amb 28 inscrits, a Andorra amb 3 participants i a la Catalunya Nord amb 2.
Les inscripcions per participar en el certamen de creació literària es van activar el passat 5 d’octubre i es van tancar el 8 de febrer amb més de 1.270 històries publicades. A través de la pàgina web www.ficcions.cat qualsevol usuari pot llegir els capítols que van publicant els joves participants.
El funcionament
El concurs “AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries” està enfocat a alumnes de 14 a 18 anys que cursin 2n cicle d’ESO, Batxillerat o Cicles Formatius de Grau Mitjà. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa creada per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), busca impulsar la creació literària i el treball en equip dels estudiants. Així com fomentar l’escriptura i la literatura en català.
Prenent cinc inicis de novel·la (El secret del Bosc Vell de Dino Buzzati, Uns quants dies de novembre de Jordi Sierra i Fabra, La Faula de Guillem de Torroella, L’assassí que estimava els llibres de Martí Domínguez i Sobre la terra impura de Melcior Comes), els participants han d’escriure un relat dividit en tres capítols i penjar-los a través del web del concurs seguint el calendari d’entrega. Els alumnes podran participar tant individualment com en grup de fins a tres persones.
Jurat, premis i gran final
Un jurat format per persones vinculades al món de la literatura i l’educació serà l’encarregat d’escollir els guanyadors i els finalistes. Es valorarà la qualitat literària dels textos, la coherència argumental i l’originalitat de les històries. La segona quinzena del mes d’abril es publicaran els noms dels finalistes, i al mes de maig es farà l’entrega de premis i diplomes en diversos actes arreu dels territoris de parla catalana.
Els premis de l’edició d’enguany són: iPhone, PlayStation, iPad, Smartphone i auriculars sense fils. També es premiaran als professors/es més motivadors/es de cada territori amb una estada de 2 dies per a 2 persones amb sopars i/o esmorzars inclosos.
Organitza AMIC, compromís amb l’educació
L’AMIC, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, representa a més de quatre-centes seixanta publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del territori, que conjuntament arriben a una tirada en premsa escrita en paper de més d’1.200.000 exemplars, mentre que en digital superen els 14.000.000 d’usuaris únics mensuals.