L’alcalde Pere Granados i la regidora de Defensa i Protecció Animal, Beatriz Morer, han lliurat, aquest matí, els documents acreditatius a les representants de les dues associacions de Salou encarregades del benestar dels animals, SOS Gat Salou i Huellas Callejeras Costa Daurada
L’Ajuntament de Salou ha facilitat uns carnets identificadors pels alimentadors/es de colònies felines al municipi. Aquest matí, l’alcalde de Salou, Pere Granados, i la regidora de Defensa i Protecció Animal, Beatriz Morer, han estat els encarregats de lliurar els documents acreditatius a la representant de l’associació SOS Gat Salou, Laura Lozano, que ha anat acompanyada de la voluntària Lucia Lukasova, i a la representant de Huellas Callejeras Costa Daurada, Ana Nevado, acompanyada de la voluntària Carmen Errazu.
Cal dir que aquest carnet només el poden sol·licitar aquelles persones que estiguin registrades a les dues associacions felines del municipi y també a l’Ajuntament de Salou.
Actualment, aquestes entitats compten amb 53 persones registrades i autoritzades. Seran dites associacions les què facin el lliurament dels carnets a les persones inscrites.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha valorat molt positivament la iniciativa, ja que “permetrà un millor control i identificació de les persones alimentadores de gats” i, des de l’Ajuntament, “podrem gestionar, d’una forma més unificada i àgil, la incorporació de nous cuidadors i cuidadores”.
Per la seva banda, la regidora de Defensa i Protecció Animal, Beatriz Morer, ha explicat que “la tinença d’un carnet és una qüestió reivindicada per part de les associacions del municipi”. Per aquesta raó, “hem decidit crear-los, per tal de dignificar i posar en valor el servei que realitzen els alimentadors/es, de forma altruista”.
Així mateix, es difondrà des de l’àrea un díptic informatiu de bones pràctiques, amb les instruccions per aconseguir la nova acreditació i les responsabilitats de les persones que el sol·licitin.
Responsabilitats de l’alimentador/a de colònies felines
La persona que obtingui el carnet haurà de comprometre’s a ocupar-se de la cura i atenció dels animals, així com d’exercir d’interlocutor amb les parts implicades (veïns/nes, Administració o qualsevol altra) sobre els aspectes relacionats amb la consolidació i el seguiment de la colònia.
Cal dir que el carnet de col·laborador/a és un document personal i intransferible, i haurà d’emprar-se durant el desenvolupament de la seva tasca i quan es requereixi, acompanyat, sempre, de qualsevol altre document identificador.
Caldrà complir amb la normativa municipal vigent en matèria de protecció i benestar animal, així com amb qualsevol altra relacionada amb la gestió de la colònia felina. L’alimentador, a més, haurà d’assistir a un curs de formació, impartit per l’àrea de Benestar Animal de l’Ajuntament de Salou.
Caldrà alimentar les colònies amb pinso sec per a gats, exclusivament, evitant tot aliment orgànic o humit per tal de mantenir neta la colònia. Els recipients de menjar i/o beguda es col·locaran, sempre que sigui possible, amagats en àrees de vegetació, al mateix lloc. Sempre en llocs apartats de l’accés d’altres ciutadans/es que puguin donar aliment als gats sense control. Mai no es deixarà l’aliment a terra. Les restes de menjar seran retirades i netejades, diàriament, per evitar riscos sanitaris. En tot cas, s’haurà d’evitar embrutar les vies i els espais públics.
Així mateix, caldrà comunicar al coordinador/a el moviment d’animals mitjançant un registre. Aquesta tasca serà duta a terme pel responsable de cada colònia i s’actualitzarà de forma mensual. I també caldrà comunicar qualsevol problema o incidència a la colònia al coordinador/a de zona on es trobi aquesta, al més aviat possible.
S’haurà de complir qualsevol proposta nova o modificació de l’actual programa de gestió i control de gats urbans.
Per últim, caldrà comunicar el cessament del voluntariat a l’àrea de Benestar Animal, amb 15 dies d’antelació, com a mínim.
Properament, un agent cívic visitarà les colònies felines per geolocalitzar-les i fer-ne una diagnosi. Aquest es posarà en contacte amb les persones responsables per tal d’analitzar les condicions sanitàries de l’hàbitat i dels animals.
D’altra banda, cal posar de manifest que amb aquesta iniciativa l’Ajuntament de Salou promou accions marcades per l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 15 de l’Agenda 2030, “Vida d’ecosistemes terrestres”, que pretén fomentar l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres i aturar la pèrdua de la biodiversitat, entre d’altres.
Per a la regidora Morer, “l’Ajuntament té un clar compromís amb el compliment dels ODS marcats per l’Agenda 2030, i aquesta iniciativa n’és un exemple”.