Els serveis d’atenció a les dones atenen un 30% més de dones i fan un 60% més d’atencions enguany, amb la pandèmia, que durant tot el 2019
Els serveis municipals de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) i del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) han fet un 59,76% més d’atencions i han atès un 29,88% més de dones víctimes de violència durant aquest any, coincidint amb la pandèmia, que durant tot el 2019. L’atenció s’ha fet de manera presencial, telefònica i telemàtica. En concre t, des de l’1 de gener fins al 30 d’octubre de 2020, des del SIAD i l’OAV s’han fet 1.799 atencions a 339 dones víctimes de violència. L’any passat es van fer 1.126 atencions a 261 dones. Per tant, s’han fet 673 atencions més i s’han atès a 78 dones més.
Detectada aquesta necessitat, i en el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra el 25 de noviembre, l’Ajuntament de Reus ha impulsat una campanya de difusió dels serveis municipals especialitzats d’atenció a les dones. Amb el lema “Atreveix-te a parlar!”, la campanya fa una crida a les dones que pateixen violència o a qualsevol persona coneixedora d’una situació de violència a què demanin ajuda. La difusió de la campanya s’ha fet a través de cartelleria al carrer, al web municipal, a les xarxes socials i als mitjans de comunicació locals, durant aquest mes.
La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, considera essencial el funcionament d’aquests serveis: “Ara encarem la segona onada, conscients que en un context que propicia l’aïllament per prevenir el contagi, hem de reforçar més la xarxa relacional i l’acompanyament a les persones en situació de vulnerabilitat, encara que sigui per vies alternatives a l’atenció presencial. Són moments difícils en què més que mai hem de fer costat a les persones víctimes de violència i per poder-les ajudar és necessari que coneguin que a la nostra ciutat compten amb el suport i l’atenció d’un bon equip de professionals”.
L’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV)
L’OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental…) víctimes de qualsevol classe de violència. Ofereix els serveis següents: acompanyament a la víctima; activació de recursos, en cas segui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques, seguiment de les incidències del servei telefònic d’Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) de Creu Roja; seguiment de les ordres de protecció; informació i orientació; atenció social; derivació a serveis especialitzats de violència; elaboració de denúncia, si cal, i assessorament legal.
L’OAV es troba ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, a l’avinguda Marià Fortuny, 27; i es pot contactar amb aquest servei a través dels números de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092 (extensió 2318). Per a més informació sobre aquest servei es pot consultar l’enllaç següent: http://www.reus.cat/serveis/oficina-d-atencio-la-victima-oav-0
Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)
El SIAD atén, informa, orienta, assessora i, si cal, deriva a serveis especialitzats a les dones, en especial a les que es troben o s’han trobat en una situació de violència de gènere. Ofereix informació i orientació; activació de recursos, en cas segui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; atenció social individual; suport psicològic, i assessorament legal.
El SIAD es troba ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672. Per a més informació sobre aquest servei es pot consultar l’enllaç següent: https://www.reus.cat/servei-dinformacio-i-atencio-les-dones-siad
A més d’aquests dos serveis específics, des de l’Àmbit de Violència de la Regidoria de Benestar Social, també s’atén a qualsevol víctima de violència que necessiti ajuda de manera presencial a les oficines ubicades a l’antic hospital Sant Joan, a través del telèfon 977 010 034 i del correu electrònic citapreviaareabenestar@reus.cat
Dades, 1 de gener – 31 d’octubre de 2020
Des de l’1 de gener fins al 31 d’octubre de 2020, des del SIAD i OAV s’han fet 1.799 atencions a 339 dones víctimes de violència. L’OAV ha realitzat 205 atencions a 179 dones. El SIAD ha realitzat 1.179 atencions a 205 dones víctimes de violència. En concret, el servei psicològic ha fet 341 atencions a 73 dones víctimes de violència i el servei d’assessorament jurídic, que també atén a dones que no estan en situació de violència, ha realitzat 290 atencions a 236 dones.
Dades 1/1-31/10 de 2020 | SIAD | OAV | TOTAL |
Nombre d’atencions realitzades | 1.179 | 620 | 1.799 |
Nombre de dones ateses | 205 | 179 | 339* |
* Només s’ha comptabilitzat una persona encara que hagi estat usuària dels dos serveis. En total 45 dones majors de setze anys han estat usuàries dels dos serveis.
Pel que fa a les denúncies per violència, durant aquest període, l’OAV n’ha rebut 289. En concret, 42 atestats procedents de la Guàrdia Urbana; 239, de Mossos d’Esquadra; 8, d’entitats; 3, dels jutjats; 2 per iniciativa de la persona afectada, i 3, d’altres vies.
A més, la Guàrdia Urbana ha continuat amb els serveis relacionats amb la violència masclista, com el seguiment de les ordres de protecció i el seguiment físic de les víctimes.
Tipologia de les trucades de violència de gènere
Pel que fa a la tipologia de les trucades, són de contenció emocional, de demanda d’ajuda econòmica i d’angoixa per la situació d’emergència social i sanitària generada amb motiu de la Covid 19.
Programa d’activitats amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones
Actes programats el dia 25 de novembre:
Acte institucional
Organitzat per la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, d’11.30 h a 12 h als Rentadors del Casal de les Dones (plaça de la Patacada, 9).
Enguany, amb motiu de la pandèmia, l’acte institucional també es retransmetrà en directe, de manera gratuïta i oberta a tothom, a través de https://www.reus.cat/endirecte i del canal de YouTube https://www.youtube.com/reuscatsessions
- Parlaments a càrrec de: Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus; Noemí Llauradó, vicealcaldessa de Reus; i Carles Pellicer, alcalde de Reus.
- Lectura del manifest a càrrec d’Elena Cobler, impulsora de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) i de la Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes de la Guàrdia Urbana de Reus (UMIRC).
- Actuació musical de la violinista Astrid Torrente.
Punt d’Informació 25N
Organitzat per la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, a partir de les 12.30 h a la plaça de Prim.
Informació sobre els serveis municipals d’atenció a les dones i entrega gratuïta de mascaretes del 25N.
Cicle de seminaris en línia
“La proximitat dels Serveis d’Atenció a les Víctimes de Reus en temps de distància social”, organitzat per la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus. Gratuïts i oberts a tothom. Es poden visualitzar al canal YouTube de l’Ajuntament de Reus:
- “La nova atenció del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) de Reus en temps de pandèmia”, a càrrec de la coordinadora de l’àmbit de violència de la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Vanessa Carrillo.
- “L’atenció policial del Grup d’Atenció a la Víctima (GAV) de Mossos d’Esquadra de Reus en COVID 19”, a càrrec de la tècnica del Grup d’Atenció a la Víctima (GAV) de la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Reus, Mar.
- “La importància de relat de la dona sobre la violència masclista patida”, a càrrec de la psicòloga del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Reus, Júlia Pérez.
Exposicions
Dues exposicions amb motiu del 25N, organitzades per la Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals. Gratuïtes. Es poden visitar de 8 a 22 h al Casal de les Dones (plaça de la Patacada, 9).
- Del 6 al 27 de novembre, exposició d’infografies de la vida d’algunes dones de Reus, a càrrec de l’institut Gaudí i de l’institut Baix Camp.
- A partir del 9 de novembre, exposició “Hijras”, sobre temàtica LGTBI.