El conjunt recupera l’aspecte original, les façanes de La Fàbrica del Pla de Santa Maria s’estan acabant de restaurar i s’ha restituït la forma original de les finestres del bloc d’oficines de l’entrada
Les obres de restauració a l’antiga fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria (Bé Cultural d’Interès Local – BCIL), s’estan desenvolupant sense entrebancs. Ja s’ha realitzat l’arranjament dels desperfectes de les façanes, tant les de la part que dóna al Passeig del Pla, que inclou les naus, la porteria, elsmagatzemsi l’antigafusteria, com les que donen al’Avinguda Gaudí i es continua amb la restauració de les portes dels antics magatzems.
Amb les façanes ja reparades i pintades, l’edificació té un aspecte molt més atractiu. En aquest moment s’han refet les obertures de les finestres del bloc d’oficines a l’esquerra de l’entrada, que recuperaran l’aspecte que tenien el 1916, quan es va construir l’edifici. Al bloc de la dreta, que actualment acull els lavabos de l’espai firal, ja es van rehabilitar anteriorment.
A la façana de l’Avinguda Gaudí, també reparada i pintada, s’obrirà un nou accés per a vehicles que permetrà conservar l’antiga porta de fusta –de mides massa justes per a vehicles grans– i restaurar-la. També s’ha retirat part de l’antic mur i s’han fet els fonaments per al nou reixat, amb el que es donarà visibilitat a aquesta part de les naus. La reixa també separarà la part rehabilitada de la que, en un futur, serà una nova residència i centre de dia per a gent gran.
Aquesta actuació forma part del projecte “Alt Camp. Història i patrimoni”, gestionat pel Consell Comarcal de l’Alt Camp i cofinançat pels fons FEDER i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme. En total, s’hi inclouen actuacions en vuit municipis de l’Alt Camp per potenciar l’oferta cultural i turística de la comarca.
La fàbrica
L’antiga fàbrica de teixits, Martí, Llopart i Trenchs, es troba en ple nucli urbà, en un recinte tancat de 41.650 m2, on trobem un conjunt de 16 naus, de les quals 12 formen una coberta amb dents de serra, –tipologia sheed–, a un sol vessant que es recolzen sobre una retícula de pilars de fosa sustentats per encavallades de fusta.
A més d’estar catalogada com a bé cultural d’interès local (BCIL), té un gran valor arquitectònic com a exponent de la història industrial de Catalunya i l’Alt Camp. Figura en l’inventari d’elements de patrimoni industrial elaborat pel Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i és pendent de ser inclòs en la Xarxa XATIC. Destaca una basa de notables dimensions(5.919 m2) que nodria d’aigua a la indústria tèxtil, així com la xemeneia de vapor que forma part del perfil de la vila.
La fàbrica és un complex industrial de grans dimensions, que engloba la fàbrica, la xemeneia, la casa de l’amo i el director, la bassa, les cases obreres i els terrenys adjacents. La fàbrica tèxtil va ser fundada al Pla l’any 1916 i inaugurada oficialment el 26 de març de 1917. En destaquen els elements modernistes i la bassa, de grans dimensions, així com la construcció en planta baixa amb les diferents naus. Al darrere de la factoria, es construïren quaranta cases destinades a donar estada als obrers, conformant la colònia Vista Alegre. La casa colonial que ocupava el director es calcula que fou construïda el 1929, és d’estil modernista i consta de planta baixa, primer pisi golfes, tot separat per una escalinata central.
La singularitat de l’espai ens situen en un projecte únic al territori, capaç de generar les sinergies a diferents nivells, tant públic com privat, tot revalorant un patrimoni cultural, llegat històric de tots els qui van fer possible la revolució industrial. El complex, juntament amb la colònia de Vista Alegre, esdevé un patrimoni etnològic d’elevada exclusivitat al Camp de Tarragona.
D’altra banda, tot i que la presència de la indústria tèxtil ha estat notable a altres zones de Catalunya, no ha estat així a la Catalunya Meridional. D’aquí l’excepcionalitat de la proposta. El centre d’interpretació faria visible la diversitat laboral i humana que articulava el projecte fabril de l’envergadura de l’antiga fàbrica Martí, Llopart i Trenchs, descobrir els lligams entre arquitectura i industrialització, valorar la seva vertebració amb l’entorn natural, comprendre la importància del Pla de Santa Maria al llarg dels temps en un seguit d’experiències que ens permeten viatjar en el temps cercant les arrels de la nostra identitat cultural i social. Tanmateix, la motivació per dur a terme la museïtzació i posterior obertura del centre d’interpretació sorgeix a partir de la posada en marxa de diverses actuacions que s’han executat en aquest recinte i que han posat en relleu la potencialitat d’aquest recurs (enjardinament, el bar restaurant, circuit de salut, el museu agrícola…) que encoratgen a seguir obrint i rehabilitant un espai únic i referent en patrimoni industrial en la Catalunya meridional.
El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, inclou un conjunt d’actuacions impulsades per vuit municipis sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp amb cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme. L’autora del projecte del Pla de Santa Maria és l’arquitecta Montserrat Oliva i Boada, i l’import d’adjudicació de les obres és de 218.361,29 € (IVA inclòs).