El Centre d’Interpretació de l’Oli és un dels projectes que forma part del programa FEDER Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra. La rehabilitació de les naus de ca l’Orga es redacta reconsiderant l’ús original de naus agrícoles i la necessitat d’un espai amb les dimensions necessàries per ubicar-hi un centre didàctic dedicat a l’elaboració de l’oli, producte de la nostra comarca reconegut internacionalment.
L’edifici constitueix un referent de l’arquitectura agrícola catalana del segle XIX i permetrà donar a conèixer la producció d’oli mitjançant el mètode tradicional al trull, una tasca de gran valor industrial, cultural i històric. Les obres de rehabilitació permetran recuperar un edifici, catalogat BCIL, ubicat al centre del poble, a tocar de l’Ajuntament.
Les cobertes de les naus seran reconstruïdes iguals a les originals i les façanes mantindràn la seva composició, recuperant els colors originals i la unitat del conjunt.
Ca l’Orga
La finca on es troba “Ca l’Orga” està situada en el llindar urbà de Picamoixons, fet que li atorga una situació privilegiada de vistes als camps de conreu que voregen el riu Francolí, i que a la vegada gaudeix del privilegi de trobar-se pràcticament al mig del nucli urbà.
En la parcel·la es troba la casa pairal de la família Orga com edifici principal d’ús residencial, que en l’actualitat és l’Ajuntament de l’Entitat Municipal Descentralitzada i disposa originàriament de tres edificacions de caràcter industrial adossades a l’edifici de caràcter familiar. Encara avui es conserven els tres edificis de caràcter industrial, encara que un d’ells, el més proper al nucli urbà, ja no forma part de la propietat original.
La façana principal de les naus és igual en totes elles i tenen el mateix ritme compositiu i dimensions de les obertures. Genèricament la façana la componen dues parts, la planta baixa que ès la que disposa de grans obertures per a donar accés i la primera planta amb un gran finestral, partit en tres parts que deixen entrar la llum natural a l’interior.
Emmarcant les façanes verticalment, apareixen unes pilastres revestidesrematades amb un element ornamental de ceràmica vidrada de forma esfèrica. Actualment, la planta baixa i la planta primera de la casa pairal està en ús i s’hi ubica l’Ajuntament de l’EMD de Picamoixons.
L’edifici havia estat sempre d’ús privat. Des de la data de la seva construcció i fins a aproximadament l’any 1911, l’edifici va pertànyer al Diputat Orga i posteriorment als seus descendents. L’any 1911 fou venuda a un altre propietari, que posteriorment la va tornar a vendre l’any 1951. En 1958 va passar a mans d’un altre propietari per posteriorment vendre-la de nou l’any 1978. En 2001 la tercera nau industrial va ser venuda a un restaurant local. Va ser l’any 2003 que l’Entitat Municipal Descentralitzada de Picamoixons va iniciar les gestions per a la compra del conjunt, donat l’estat de deteriorament en què es trobava l’edifici, un edifici representatiu pel poble de Picamoixons, que a poc a poc veia com un dels seus pocs patrimonis arquitectònics podia desaparèixer sinó s’intervenia d’alguna forma. L’any 2005 l’EMD de Picamoixons comprava el conjunt d’edificacions a través d’una subvenció atorgada per la Generalitat de Catalunya.
El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, inclou un conjunt d’actuacions impulsades per vuit municipis sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp amb cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme.
L’autora del projecte de Ca l’Orga és l’arquitecta Olga López Domènech i l’import d’adjudicació de la restauració de Ca l’Orga a l’empresa Edifisa és de 229.920,41 € (IVA inclòs).